Ћирилица Latinica
29.03.2021.
Politika

Leposavić: Nisam ja bio u Srebrenici, nema šta da priznajem ili negiram!

Autor: Redakcija 26 Ostavite komentar

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić kazao je da ni lično, ni kao javni funkcioner, nije relativizao niti negirao zločin genocida u Srebrenici.

Poručio je da neće podnijeti ostavku.

Rekao je da mu je, iako je stavove iznio bez namjere da negira ili umanji obim i posljedice masakra u Srebrenici, žao što to nije učinio na način da nijedan građanin islamske vjeroispovijesti ne bude povrijeđen.

"Ako postoji neko kome nije bilo jasno sa kojim ciljem mi je iz bivšeg režima postavljeno pitanje da li priznajem zločin genocida u Srebrenici, dokaz može naći u monstruoznoj i opasnoj kampanji o tome da sam relativizovao, zatim da sam navodno negirao zločin genocida, pa i u opasnim podvalama da sam negirao da se uopšte desio zločin. Ništa od navedenog nije istina. Ono što sam rekao i što želim da ponovim, i to prevashodno zbog osjećanja svojih sugrađana Muslimana i Bošnjaka, jeste da ni lično ni kao javni funkcioner nisam negirao zločin genocida u Srebrenici. U odgovoru na poslaničko pitanje sam takođe jasno naglasio da ne osporavam pravnu obaveznost odluka međunarodnih organizacija i sudova", naveo je Leposavić u saopštenju.

Rekao je da pitanje da lično prizna zločin genocida, i pored toga što ga, kako je kazao, nikada nije negirao, ne zaslužuje da se na njega uopšte odgovori.

"Takvim pitanjima se šikanira narod koji je takođe žrtva, a sa kojim navodno želi da se postigne pomirenje. Svaki pravnik i iole obrazovan čovjek zna da priznati krivično djelo, pogotovo genocid, može samo njegov učinilac. Tražiti od bilo kog lica, pa i ministra, da prizna krivično djelo u kom nije, niti je mogao učestvovati, predstavlja samo zlu namjeru. Odgovornost za krivična djela uvijek je individualna.

Pošto je poznato da pojedinac, od kog se traži ovakvo priznanje, nije ni mogao biti učesnik zlodjela, onda je jasno da se time želi kolektivizovati krivica, što je samo povod za nove sukobe i njihovo stalno održavanje u životu, da bi se, u konačnom, kao što je to i do sada činjeno, iz istih sukoba profitiralo. Tražiti, dakle, od svakog živog čovjeka i javnog funkcionera da prizna zločin koji nije učinio, nedozvoljavajući mu da govori o patnjama svog ili drugog naroda i, uz sve to, navoditi kako to nema za cilj nametanje kolektivne odgovornosti, najveće je licemjerje. To je ujedno i najsigurniji put da se narodi, koji jednako pate, i zauvijek udalje i od šanse da se pomire", dodao je Leposavić.

Riječ je, kako je kazao, o slučaju povodom kog još uvijek traju i mogu biti vođeni novi sudski postupci. "Budući da je u nekim od tih postupaka kao dokaz korišćena i epska poezija pisca iz 19. vijeka, razumljivo je da ministar pravde u ekspertskoj vladi ne može sebi dozvoliti toliku neodgovornost da daje bezuslovna priznanja o događajima iz ovih postupaka."

Ocijenio je da Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju nije uspio da stvori uslove za pomirenje naroda, i da nam je ostavljeno da "sami nađemo put do razumijevanja i punog poštovanja". "Sa istinskom željom da se pomirenje desi, naglasio sam da to ne može biti put međusobnog optuživanja i ignorisanja patnji onih sa kojima se pomirenje traži. Taj stav sam iznio u najboljoj vjeri, prema ličnoj savjesti i u skladu sa sopstvenim profesionalnim znanjem, baš zato što sam ministar pravde i ljudskih prava svih, a ne samo jednih ili samo drugih."

Leposavić je kazao da "izvrtanje" njegovih riječi i manipulisanje njima dokazuje jedino namjeru onih koji to čine. "Jedni su dokazali da uporno ignorišu pravo na jednakost, čak i za žrtve, drugi pokušavaju da sakriju kriminalnu prošlost, a treći su postratni profiteri. Sve ih spaja to da nisu doprinijeli pomirenju naroda. Zato je danas svima jasno da oni ne traže moju ostavku zbog crnogorskih Bošnjaka i Muslimana, nego zbog crnogorskog kriminala. Zbog toga je od mene neće ni dobiti. Prije dolaska na funkciju, javno sam istupao i branio prava svih nacionalnih i vjerskih zajednica od govora mržnje i diskriminacije, što ću činiti i ubuduće."

Leposavić je kazao da je novoj Vladi i njemu kao njenom članu ostavljeno je da se borie za oporavak opljačkanog i zavađenog crnogorskog društva, koje je dovedeno na "ivicu moralnog posrnuća".

"Tako, nakon 20 godina, priznanje za ratne zločine od ministra pravde traže oni koji su, po sopstvenom i po priznanju drugih, učestvovali u istim. Iako sam stavove, iznio bez namjere da negiram ili umanjim obim i posljedice masakra u Srebrenici, žao mi je što to nisam učinio na način da nijedan moj sugrađanin islamske vjeroispovijesti ne bude povrijeđen. Nastaviću da se borim za ono u šta vjerujem – da se svaki život i svačija patnja uvažavaju jednako, kako ničije žrtve ne bi bile uzaludne, već postale vječno sjećanje i upozorenje da niko više na ovim prostorima ne bude proganjan na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi", zaključio je Leposavić.

Komentari
oMER
oMER: Ovaj se mali sprda sa našim žrtvama. Leposaviću, postidiš li se ikad ?
29.03.2021 14:47
Сања
Сања: Свака част достојанствени министре и часни Србине!
29.03.2021 15:04
Realno
Realno : A šta pa on zna ?! Ma daj ..
29.03.2021 15:20
Bastro
Bastro: Ovaj srbočetnik treba dati ostavku što prije.
29.03.2021 15:55
Suza za crnu goru
Suza za crnu goru: A Gdje biste do sada Milogorci.Sram Vas bilo .Obraza nemate niti ste ga ikad imali.Znateli sto je to Stari su nam ginuli za obraz .Kako se sada sjetiste Stebrenice .Sve Zrtve treba postovati .A Sto bi Mulogorci sa Srpskim zrtvama .Leposavic ima Mu.. da kaze ono sto drugi nesmiju i nece.Remetimo dobrosusjedske odnose sa kim? Bosnim AlbanijomSto vam je Srbija. Sram vas bilo .Milonjicu Veskov sine od pistene kuci Sudi po pravdi.Nasmrkani cuvaju guzice .Kad se spoji Hrvatska iAlbanska mapa nista od Crnr Gore .I ne trba takva
29.03.2021 16:36
Dzoni
Dzoni: Kakva genocid I gluposti donosili su mrtve iz cijele bosne cak I sad ko umre sahranjuju ga u srebrenici nije genocid niti ce ikad biti
29.03.2021 20:50
Dino
Dino: Do sad su cekali Srebrenicu da objave!!! Sto nisu objavili Milogorci ? Milo je ucestvovao u ratu. Zlocini su svi jednaki i Srebrenica i Bratunac i Jasenovac i Sirija Iran, irak Murino sto je nato bombardovao. A uostalom mi smo nezavisna drzava, zasto pominjete Bosnu ?
29.03.2021 21:36
Maśa
Maśa: Dino svaka cast . Realan si...najaci sa najvise obozavatelja😀
29.03.2021 21:46
Pero
Pero: Hoce.milogorci da se kaze da su Srbi genocidan narod,da se kolektivizuje krivica,e nece nikad,nikad!!!A ne pominjete.zlocine naf.Srbima ,toliko.o.vasoj demokratiji,vi ste nacsovunisti par.exelans,,a mnogi od.tih dusebriunika.je uceatvovalo.u.ratu ,sad su majke.tereze
29.03.2021 21:51
Za Bastro
Za Bastro: Cuti splacino.sovinisticka,smece jedno podanicko
29.03.2021 21:52
Za oMERA
Za oMERA: Ti.se.sprdas i.tajvi.mozgovi.sa.srpskim.zrtvama olosu jedan e necete docekat.da se kaze.da su.Srbi genocidan narod kao.sto.su bile.balije i.ustaseee,nikaddd jer.to.nisu
29.03.2021 21:53
Rex
Rex: Slava zrtvaam.ali.kakave vwze ima.to.sa.Cg ,batalite vise,,i.da.se.svake.godine.iznose nove zrtve ispasce 100 000 da je bilo.a ne.8000 ,igrate se i d9dajete ne bi.li sve uradili.da.svu.krivicu bacite na Srbiju gnjide jedne ,vi ste.monstrumi
29.03.2021 21:56
Za.omwra
Za.omwra: Omere jel.ti.zivos.u.cg ili.bosnu znas li.jado?Ti nista ne znas ,samo.da.lajes
29.03.2021 21:58
Aco
Aco: Iz.cijele.bosne.donose svake.god.mrtve i.prikazuju.kao.genocid,sve se zna,sudice vam.Bog za laz
29.03.2021 22:01
Stefan
Stefan: Nece im.poci.za rukom.,Srbi su veliki.narod ,neka laju.pascad,
29.03.2021 22:08
Za Dzonija
Za Dzonija: Potpuno ispravno sve sto si rekao Amerika i zapad sve iz njihove kuhinje kamionima su ih dovozili da bi to bio Genocid . Samo lyd moze da vjeruje ovim glupostima.. koliko samo ima tih grobnica po Bosni . Trebalo je osnovati Haski tribunal i nekoga osuditi olosi bjelosvecki.
29.03.2021 22:12
Vele
Vele: Ne moze nam.niko nista jaci.smo.od sudbine,mogu samo da nas.mrze oni sto nas ne voleeeee 😂😂😂😂😂😂😂
29.03.2021 22:23
Mevludin 🇲🇪🇲🇪🇧🇦🇧🇦
Mevludin 🇲🇪🇲🇪🇧🇦🇧🇦: Sta su se kokardasi uspandrcali brane nesto sto se ne moze odbraniti. Pa valjda je vaznije sto kaze sud u Hagu Evropa i Amerika nego ovi jebivjetri zajedno sa ministrom sto avetaju sto bi rekli stari laju ko pascad na vjetar. Niko nije kriv dok se ne dokaze a u Hag se sve dokazalo srbi su dobili nekolko dozivotnih i oko 700 godina robije o jadu ste ih zabavili nemaju tolko zatvora kolko ima nevinih srba bruka za generacije koje dolaze treba tu ljagu nekako sprati ali kako kad je omladina bez grama pameti ko ovi hajvani sto avetaju po portalu i slave ratne zlocince i tapkaju u mjestu jos narednih 100 godina.
30.03.2021 00:53
Za mevludina
Za mevludina: Ti si koljac i fasista podrtavas isil.koljacw i ubice ti i takvikao ti su smece drustva i na otpad ti je mjesto
30.03.2021 09:00
Janko
Janko: Mevludine popij terapiju,ne preskaci i.operi.ruke.krvave au ti posto.ratujes za ISIL koljace i ubice
30.03.2021 09:03
Za. Za. Mevludina
Za. Za. Mevludina: Sto mislis bravu da se malo prvo opismenis pa onda dodjes da zagadis ovaj portal svojim nebulozama smradu smrdljivi bazdis ko septicka pred kisu.
30.03.2021 09:27
Aco
Aco: Pa ok Leposavicu,znaci nisi bio I Srebrenicu I nemas ti sto da priznajes ili ne priznajes?Znaci nisi bio ni u Jasenovac pa ondA nema sto ni da osudjujes ni da ne osudjujes? Posteno
30.03.2021 10:25
rolls royce
rolls royce: Tako je Melvudine!Jedino su genocidaši dobivali doživotne.Sad srpska štampa piše "Zapad udario na Crnogorce"Kao, Crnogorac dao skandaloznu izjavu o Srebrenici?Koliko me se čini, čovjek je po nacionalnosti Srbin, i nema veze sa Crnogorcima.
30.03.2021 11:22
Fara
Fara: Mevludine..mudzahedinu,balijo.Aj ti fino za Avganistan ,pa tamo vrijedjaj
30.03.2021 12:54
Za Aca od.Pera
Za Aca od.Pera: E.pa.glupljeg covjeka od tebe nisam.vidio,lupas posteno,😅😅😅😅Odmori malo,popij koju pa razmisli.sto.si.rekao,e pa,,hqhahahahahaah
01.04.2021 16:56
Milutin
Milutin: Niko ti i ne trazi jado da ti ista priznajes, ali valjda znas da li je bio genocid. Nijesi ni glup, a ni slijep.
05.04.2021 01:31
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar