Ћирилица Latinica
29.03.2020.
Politika

Novaković: Crna Gora neće biti više ista nakon koronavirusa, teret je na svima

Autor: Redakcija 15 Ostavite komentar

Po svemu sudeći, po izlasku iz pandemije nastale pojavom virusa Kovid-19, svijet neće više biti isti, pa tako ni Crna Gora.bU prvom redu, prilike i ekonomska kretanja moraće da pretrpe brojne promjene, ne samo teoretske već i praktične, tržišne. To piše u saopštenju stranke Biram Crnu Goru, koju predvodi Radomir Cakan Novaković.


Kako su naveli, ovo je kriza koja ne dozvoljava postojanje povlašćenih i izuzetih..

"Teret moraju snositi svi, pri čemu moramo kao društvo voditi računa o socijalno ranjivim kategorijama kojima ova situacija i onako težak život dodatno komplikuje.

Smatramo neophodnim da država, konkretizacijom mjera o kojima se govorilo, ali i nizom drugih, sa jasno utvrđenim rokovima- pomogne privredi jer, u protivnom, našem sistemu može prijetiti ne samo stagnacija, već i munjevit sunovrat.

Po njihovim riječima, pitanje koje svi privrednici već danas postavljaju jedni drugima je- šta će biti sa našom ekonomijom nakon virusa korone, kaže Radomir Novaković Cakan, predsjednik partije Biram Crnu Goru. On je naglasio da je potrebno okrenuti se oko sebe i vidjeti šta su druge države uradile do sada" - naveli su iz Novakovićeve stranke.

Oni su se osvrnuli i na najavu da će u ponedjeljak  Vlada SR Njemačke u rekordno kratkom roku usvojiti COVIDー19 paket mjera za pomoć građanima i preduzećima. Ovaj program od 600 milijardi evra podrazumijeva hitan rebalans budžeta za 2020. ali i novo zaduženje, podsjetili su.

„Kako smo vidjeli u medijima, cilj ovog programa je zaštita malih i srednjih preduzeća, ali i zanatlija, pri čemu će država na sebe preuzeti dio plata zaposlenih u privatnom sektoru. Njemačka država je otišla toliko daleko da je predvidjela čak zaštitu zakupaca lokala, ali i stanara koji neko vrijeme neće morati da plaćaju stanarinu, čime socijalno odgovorno spašavaju građane od mogućih iseljenja. Dug se naravno ne oprašta – samo će biti odložen za kasnije“, naveli su i dodali:

Male firme i samostalni preduzetnici će dobiti jednokratnu pomoć do 9.000 evra za tri mjeseca (za firme s maksimalno pet zaposlenih), odnosno do 15. 000 evra za firme s maksimalno 10 zaposlenih. S tim novcem bi trebali pokriti primarno fiksne izdatke, poput zakupa prostora i održavanja infrastrukture.

Biram Crnu Goru je i predložila predlog mjera.

Slijedeći primjere dobrih praksi i snažnih ekonomija u regionu, ali i širom Evrope, Biram Crnu Goru kao odgovoran društveno-politički subjekat predlaže nekoliko mjera koje bi Vlada Crne Gore trebalo da usvoji po hitnom postupku:

Uspostaviti svakodnevno ažuriranje i objavljivanje sklopljenih ugovora javnih nabavki – na državnom, ali i lokalnom nivou, planirati preraspodjelu budžetskih stavki, a sve u cilju spašavanja postojećih radnih mjesta u privrednom sektoru i podsticaj domaćim proizvođačima u sektorima potrebnim za prevazilaženje krize nastale koronavirusom;

• Striktno definisati rok moratorijuma na plaćanje komunalnih usluga, te što skorije pribjeći izmjeni Zakona o komunalnim djelatnostima, u cilju izmjene sistema naplate odvoza otpada građanima i privrednim subjektima, ministarstvo finansija, u cilju osiguranja likvidnosti i spriječavanja bankrota velikog broja malih i srednjih preduzeća, da obezbijedi odlaganje plaćanja poreza, PDV-a i doprinosa najmanje šest mjeseci svim preduzećima iz sektora koji su direktno pogođeni, a to su turizam, hotelijerstvo, ugostiteljstvo, uslužne djelatnosti i transport, a u obzir uzeti i druge sektore.

• Odlaganje plaćanja najamnina prostora svim sektorima koji nemaju mogućnost rada. Odlaganje naplate komunalnih taksi i drugih parafiskalnih nameta za ugrožene sektore, u saradnji sa komercijalnim bankama mora se obezbijediti sufinansiranje ili odgoda otplate kredita za srednja i mala preduzeća kao i za pojedince koji ostaju bez posla. Država će se obavezati na subvencioniranje plaćanja kamate i nakon perioda odgode za sva mala i srednja preduzeća iz pogođenih sektora;

• Banke moraju poštovati preporuku Centralne banke Crne Gore kao glavnog regulatora na tržištu kapitala, ali i samoinicijativno pomoći građanima i državi Crnoj Gori, odakle i ostvaruju veliku dobit, i to na način što će, po uzoru na Mađarsku, sve građane i preduzeća osloboditi do kraja godine otplata rate kredita;

• Svima koji bi ostali bez posla obezbijediti odlaganje plaćanja kućnih režija kao i finansijsku podršku za osnovne životne potrebe, sa rokom ne kraćim od 31. decembra.

• Postupke legalizacije objekata u svim lokalnim zajednicama treba obustaviti do trenutka stabilizacije socio-ekonomskih prilika u zemlji;

• Svi građani Crne Gore moraju imati punu zdravstvenu zaštitu do kraja godine;

• Poslodavac u privatnom sektoru, kojem je država omogućila neki vid pomoći koji je u skladu sa njegovim potrebama, ne smije vršiti otpuštanje radnika, a svaki Ugovor na određeno mora biti produžen minimalno do 31.12.2020.godine.

Slijedimo pozitivne primjere, radimo na sebi i razvijajmo ekonomiju Crne Gore. Bez ekonomski snažnih i društveno odgovornih poslodavaca neće biti ni zadovoljnih radnika, pa ni snažne privrede. Udružimo snage radi zajedničkog dobra, poručili su iz partije Biram Crnu Goru.

Komentari
⚽⚾⛸️🏀
⚽⚾⛸️🏀: Bravo za Cakana sve je to ok ali mislio sam da ces donirati bar 2 respiratora. Ne daje onaj ko ima nego onaj sto je naucio da daje a ti si Debeli taj.
29.03.2020 16:15
Anti drps
Anti drps: Cuti folirantu jedan,ti si rezevni igrac drps sekte....sve ove godine si ih podrzavao zato pssssttttt prevaro!
29.03.2020 17:36
Za. Anti drpsa
Za. Anti drpsa: Jesi li ti kad sto dao za majku ili macehu CG nikad nista imas li kojeg radnika na platnom spisku nemas ti si nesretnice teret i za tvoju familiju zato bolje cuti i nemoj bar u ovakvim prilikama da kritikujes i pljujes lnude koji su svi bolji od tebe.
29.03.2020 17:53
Ilhan
Ilhan: Nisam politički opredeljen ali ovaj čovjek jedini ima političku viziju i ima savršene savjetnike. Pričam o Baru. I glasaću ga, apsolutno. Ali pod uslovom da izađe iz koalicije sa narko mafijom.
29.03.2020 18:26
Grkkk
Grkkk: Aoookkkk...🤣🤣🤣🤣🤣
29.03.2020 18:38
Lipova šuma: Pitanje za urednika Barskog portala Miška Jovanovića
Lipova šuma: Pitanje za urednika Barskog portala Miška Jovanovića: Druže uredniče, što forsiraš ovoga, on je prošlost Bara, rekao neće sa DPS sektom pa onda trčeći u njihovo krilo. Bojkot ovakvim podvalama, Cakan je prevaziđen. Idemo svi za Bečića i Demokrate.
29.03.2020 18:51
Црни Г(р) уја
Црни Г(р) уја : Липова шума, сишла са ума, па несрећна пита за Дражу ил' Тита...
29.03.2020 18:54
Đurišić
Đurišić: Ova Lopova šuma ili kako već, prvo mislim da ćeš dobiti odgovor od Miška na kukovo ljeto. Drugo otvorio ili otvorila si dobru temu. Mislim da je ipak Cakan budućnost Bara. Ne zato što je idealan već zato što je ukapirao politiku. Veoma brzo. Ovi koji su sad suštinska vlast, a on to nije u Baru, uprkos benefitima materijalnim, debelo su najebali. A on je svoj kapital umanjio veoma, ali za budućnost koja ga čeka. Svijetla veoma u svakom smislu. Ne budite ostrašćeni. Napravite analizu izbora od njegove pojave na političkoj sceni do danas. Ima 5 odbornika kao Grupa građana. Alo, đe su druge "ozbiljne" partije.? E Bečić jeste prošlost jer je izdao sve Srbe koji su ga glasali. Cakan igra pametno. Toliko.
29.03.2020 19:01
Gugi
Gugi: Glas i lajk za Cakana. Voli te i ceni tvoj rodni Niš!
29.03.2020 23:59
taster
taster: Od 2016 do 2018 je svojim mandatom Cakan drzao DPS na vlasti u Baru. Kratko je ovdje pamcenje, ali ga valja podsjetiti. 19 su imali sa njim, a opozicija 18.
30.03.2020 00:03
Prc mne
Prc mne: Ovo je kvazi politicar koji politiku dozivljava ko trgovinu,to je seljacka politika nesrecnici dukljanski
30.03.2020 01:34
Tamjan
Tamjan: A makse, bezumni covjece !!!!!
30.03.2020 09:51
Rašo
Rašo: Caki igra kozaračko kolo.
30.03.2020 17:08
Vuk
Vuk: Cakan je car!
30.03.2020 19:50
STOJAN
STOJAN : Cakane najpametniji si kad CUTIS zatvori usta.
31.03.2020 18:18
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar