Ћирилица Latinica
22.03.2018.
Politika

Omer Vukić (SDP): Do Mrkojevića i Sukobina putem očaja i nebrige

Autor: Redakcija 4 Ostavite komentar

“Problemi saobraćaja na lokalnom putu koji vodi od naselja Sveti Ivan do Kameničkog mosta preko MZ Mrkojevići traju već duže vrijeme, a iz godine u godinu se povećavajju. Ovo iz razloga što frekventnost saobraćaja samo raste, a oštećenja postaju veća.

Nažalost,  Opština Bar i Ministarstvo saobraćaja i pored početne inicijative na rješavanju problema nijesu uradili ništa na sanaciji i potpuno su zanemarili žitelje ovog i okolnog područja” – ocijenio je Omer Vukić, član OO Socijademokratske partije (SDP) Bar.

Lokalni put u dužini od 10,5 km,  nekada i dio regionalnog puta koji vodi prema Ulcinju, kaže on, je u izuzetno lošem stanju, sa mnogo rupa, nekoliko jakih nagiba, sa klizištem, nepreglednim krivinama i sa suženjima usled uticaja atmosferskih voda.

„Glavni put je za stanovnike Mrkojevića (preko 3.200 stanovnika) , ali i za stanovnike Anamalja i Ostrosa koji vodi prema gradu Baru, koji oni koriste za svakodnevne životne potrebe. Ovo je takođe glavni put koji vodi prema graničnom prelazu Sukobin-Murićan“ – dodaje funkcioner SDP-a.

Kako podvlači, ovaj granični prelaz koji je otvoren  2002 godine, iz godine u godinu bilježi sve veći broj prelazaka, tako da je u zadnje dvije godine premašio 2.000.000 putnika i preko 500.000 vozila na godišnjem nivou, a od čega u toku dva ljetnja mjeseca preko 900.000 putnika i 200.000 vozila. Ovo, ističe Vukić, proizvodi ogromne kolone na ovom putu, česte udese, oštećenja vozila i značajno produžava vrijeme putovanja.

„Na inicijativu našeg odbornika u Skupštini Opštine Bar još 2015. godine ovaj problem je našao mjesto u lokalnom budžetu, kojim su bila opredijeljena sredstva u iznosu od 300.000 evra.

Za eksproprijaciju zemljišta u vezi buduće rekonstrukcije ovog puta i Ministarstvo saobraćaja ja bilo opredijjelilo sredstva u iznosu od 1.500.000 evra, i pokrenulo postupak izrade glavnog projekta,  navodi Vukić-

„Međutim, ni do današnjih dana nije ništa urađeno. Nismo u saznanju u kojoj je fazi izrada samog projekta. Ali ono što je najveći problem, jeste da pitanje rekonstrukcije ovog puta se više ne nalazi u kapitalnom budžetu Opštine Bar, kao ni u budžetu Ministarstva saobraćaja. Neko je to samo jednostavno izbrisao“ – kaže Vukić.

Po njegovim riječima, očigledno je ovaj put za aktuelnu lokalnu i državnu vlast, put predizbornog karaktera, kojeg treba “sanirati” samo u onih deset dana pred kakve loklane i državne izbore.

„Za nas koji ovdje živimo je ovaj put od životnog značaja i zbog toga insistiramo da se rekonstruiše. Stanovnici ovog područja sa razlogom pitaju koji je razlog za ovakav odnos lokalne samouprave prema njima, i zašto je neko to tek tako zanemario njihov najveći problem, sa kojim se susreću svakodnevno?

Umjesto da zbog kompletnog stanja puta, njegovog značaja i sve veće frekventnosti saobraćaja, rekonstrukcija već bude završena,od toga se izgleda potpuno i odustalo. Zar je potrebno da još bude saobraćajnih nesreća i sa smrtnim ishodom (kojih je proteklih godina bilo nekoliko), da bi se išta uradilo?

Zašto rukovodstvo Opštine Bar, prema riječima predsjednika Vlade, ističe da su za Opštinu od izuzetnog značaja neki drugi lokalni putni pravci, sa zanemarljivom frekvencijom saobraćaja ?

Mrkojevići su izuzetno vrijedni ljudi, najveći dio infrastrukture su sami i izgradili, što inače i danas rade. Ovo područje ima ogromne potencijale u poljoprivredi, preradi i turizmu.

Zbog infrastrukturnih problema malo koji od navedenih potencijala se može iskoristiti. Zato i ne čudi dugogodišnji odliv stanovništva iz ovog kraja prema inostranstvu u potrazi za boljim životom.

Neshvatljivo je da ne postoji volja i želja da se riješi ovo pitanje, koje je od višestrukog značaja za opštinu i same žitelje Mrkovojevića i okolnih mjesta“ – poručuje Omer Vukić.

Komentari
Ducati 77
Ducati 77: Jeli išta ostalo u tu kasu mrčnu? Nije naravno što od DPS-BS-SDP-SD-a itd...
22.03.2018 18:17
Ibn Haldun
Ibn Haldun: Koliko metara toga puta ste vi, kao dio vladajuce koalicije u periodu dugom cijelu deceniju, a 4 godine na poziciji direktora za investice asfaltirali ?
22.03.2018 22:29
kambodza
kambodza: vazno Omere da si se ti sikao bas si lijep za u svatove. ali ovo sto ti postavi kao pitanje Ibn Haldun te matirao ponekad je mudriji onaj sto suti nego onaj kad napise onoliki tekst i da sebi auto gol.Omere Dilbere
22.03.2018 23:55
Hercegovac
Hercegovac: Za ibn haldum; pogresno si obavijesten ovaj djetic je bio samo dvije godine na tom mjestu i onda su ga poslali doma tj ukinuli mu radno mjesto a pripojili ga Vidu Dabanovicu
23.03.2018 18:00
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar