Ћирилица Latinica
09.01.2019.
Politika

Prava CG: Danas je značajan datum za Bar i Crnu Goru

Autor: Redakcija 5 Ostavite komentar

Prava Crna Gora čestitala je danas Baranima 9.januar, Dan oslobođenja od Turaka.

Saopštenje tim povodom izdato, prenosimo integralno...

 

Povodom 141. godine od oslobođenja našeg grada od Turaka, svim Baranima i Barankama čestitamo i želimo da ovaj „praznik u prazniku“ provedu u miru i blagostanju sa svojom braćom bez obzira kojoj vjeri pripadali.  

1878. godine, prvih dana novembra, Kralj Nikola je sa vojskom krenuo sa planine Sutorman iz dva pravca tj. dvije kolone kojima su komandovali vojvode Ilija Plamenac i Mašo Vrbica. Već sredinom mjeseca oslobođen je Sutorman i krenulo se na ključne položaje oko grada ka Skadru i Ulcinju i Volujici koji bivaju usjpješno zauzeti za nekoliko dana kao i utvrđenje Haj Nehaj krajem mjeseca. Borbe su nastavljene oko Starog Bara i 10. januara Otomanska sila i zvanično je poražena. 

Pobjeda je ovjekovječena slikom „Vjenčanje Crne Gore sa morem“ zadarskog slikara Ivana Žmirića na kojoj su naslikani Kralj Nikola sa podignutom desnom rukom sa prstenom za bacanje u more, kao i mnoge druge ličnosti i vojvode iz ratova za oslobođenje, Ilija Plamenac, Marko Miljanov itd. Takođe, tu je nastao i stih „Vjenčavam te srpsko more, sa slobodom Crne Gore“.

Nasušno je istaći da su, u godinama nakon oslobođenja Bara, ali i cijele Crne Gore, pripadnici sve tri vjere nastavili da žive zajedno i u miru i bratskoj slozi. U čast toj lijepoj ali pomalo i zaboravljenoj istorijskoj činjenici, prilažemo članak iz „Glasa Crnogorca“ štampanog na sadamnaestu godišnjicu oslobođenja, dana 20. Decembra 1894 (po starom kalendaru) kako bi se trovjerna braća pod Rumijom podsjetila ko smo i što smo jedni drugima. 

Prava Crna Gora je partija koja se i te kako čvrsto i transparentno drži identitetskih odrednica i pogleda kako na Crnu Goru tako i na ragion. Voljeli bi kad bi ovaj dan u Baru bio uvijek obilježen kao veliki praznik i to ne samo od strane pravoslavaca nego kod naše braće muslimana i katolika. Mi vjerujemo u zajednički život i zajedničku budućnost. Iako se danas neke istorijske činjenice bukvalno brišu i „okreću“, ubijeđeni smo da nas samo čisti i jasni međuljudski odnosi mogu vratiti na pravi put, a to je put kojim treba da idemo svi zajedno i zato neka je svim dragim Baranima i Barankama srećan 9. Januar, dan oslobođenja našeg grada od Otomanskog carstva.

Komentari
Узо
Узо: Праваши браво!!!
09.01.2019 16:09
Za Pravase
Za Pravase: Lukavo Milacicu udvaras se barani a sve tri vjere da namaknes koji glas ko vas nezna pa i da vam poveruje. Cuvaj se Danajaca i kad ti darove donose.
09.01.2019 20:36
odgovor
odgovor: ja ne vidim nikakvo udvaranje nikome. ovo su samo istorijske cinjenice
09.01.2019 22:32
Anti mne
Anti mne: Sto se cini od ovih liberala a sad toboze Srba,kako neko normalan moze vjerovati dukljaninu milacicu koji je glasao za samostalnu i lopovsku milogoru?
11.01.2019 00:28
za anti mne
za anti mne: Pola danasnjih srba su bili komunisti i 90-ih za dps. i to barski srbi prvi. za tita i partiju pa za mila... vise su puta mijenjali pricu nego marko milacic. iako ga ni ja posebno ne volim. babe i djedovi da idu u penzije politicke a mladi neka vode.
12.01.2019 11:17
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar