Ћирилица Latinica
28.03.2023.
Politika

"Sahrana" propalog projekta Maljevik: Na Skupštini kao na pokajanju

Autor: Redakcija 2 Ostavite komentar

Kao što se zna, firma "Sonuba Montenegro" koju je zastupala advokat Ana Kolarević (sestra Mila Đukanovića, aktuelnog predsjednika države)  kupila je 207. godine 20 hektara zemljišta u Maljeviku i najavila tada investiciju od preko 300 miliona evra. No, "Sonuba Montenegro" je 2011. godine povukla nove poteze. Novi vlasnik, ruska "Merkur grupa", zatražio je izmjenu detaljnog urbanističkog plana, odnosno manje građevinske gabarite, kako bi projekat moga da krene naprijed.

Prema planovima koji su dospjeli do medija, investitor bi u ambijentalno jako atraktivnoj uvali u čijoj zaleđini je decenijska borova šuma želio da gradi hotelske kapacitete površine 80.000 metara kvadratnih, turističke apartmane, renta vile, zatim marinu i sve prateće ugostiteljske objekte koji će zadovoljiti kategorizaciju od četiri i pet zvjezdica.

Inače "Sonuba Montenegro" je prema ugovoru Opštini Bar trebala da uplati 32 miliona evra za Maljevik. Računajući komunalije za buduće hotelsko naselje, u budžet opštine je trebalo da se slije više od 50 miliona evra, a najavljeno je zapošljavanje preko 1.000 radnika.

Danas, čitavih šesnaest godina kasnije, u planiranom kompleksu nije zaboden ni ašov. Za to niko nije odgovarao niko, a vjeruje se da je značajan dio novca inkasiranog na ime ovog projekta "pojela maca".

Za danas je u SO Bar bila planirana rasrpava o projektu Maljevik, i to iza zatvorenih vrata, bez radio prenosa, kako bi se izbjeglo da građani čuju kako DPS vlast brani neodbranjivo.

Opozicioni odbornici u lokalnom parlamentu iskazali su danas minutima ćutanja protest što se pokušava raspravljati o ovome bez direktnog radio i onlajn prenosa.

Prenosa formalno nije bilo  zbog predizborne kampanje, pa su iz opozicije u više navrata tražili da se rasprava o informaciji o stanju projekta Maljevik odloži za termin kada će biti moguć prenos.

"Nećemo se složiti da se priča o Maljeviku sprovodi u mraku i cenzuri na samovoljan način, kršenjem Ustava i zakona, kao i statuta i poslovnika SO Bar.

Odbornici opozicije će zato održati minut ćutanja za svaki od devet miliona evra, koliko vrijedi ova informacija o Maljeviku" –kazala je odbornica Demokrata dr Valentina Minić iza koje su potom za govornicom stali svi odbornici opozicije.

"Nikome se ne oprašta devet miliona evra, ovo je samo informacija, kad je Maljevik rješavan, većina od ovih odbornika tada nije bila ovdje-rekao je Branislav Nenezić, predsjednik SO Bar, koji je nakon toga dao pauzu, prvo od 15 minuta, a onda i od sata, da bi naposletku odložio sjednicu do daljnjeg.

Komentari
Za ove u zalosti
Za ove u zalosti: Da nije sto nedo bog bilo milatovicu,mandicu i ostalim jastrebovima pa su ovi bravi u zalosti tamo nikad ne zapjevali a pjesme su vam vrh culi smo prije dva dana po Podgorici kako fino pje vaju braca cetnici
29.03.2023 10:56
1234
1234: A, Rajovicu ostavi tel. Makar na sliku
29.03.2023 16:06
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar