Ћирилица Latinica
17.05.2018.
Politika

SDP: Menadžment bi da dodatno komada "Luku Bar"

Autor: Redakcija 4 Ostavite komentar

Saopštenjem za javnost povodom najnovih dešavanja u "Luci Bar" oglasio se OO Socijaldemokratske partije u Baru.

Tekst saopštenja koje potpisuje predsjednik OO Dragan Vojvodić, prenosimo integralno.

**************************************************

Dana 16.05.2018.godine, odborničkom klubu SDP-a Bar u Skupštini opštine Bar i svim drugim klubovima odbornika, Sindikat lučkih radnika“Luka Bar“, dostavio je dopis, u kojem, između ostalog, navode namjeru menadžmenta da izvrši restruktuiranje a.d.“Luka Bar“, da je odluka o tome donijeta na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara održanoj 23.03.2018.godine, na osnovu odluke Odbora direktora od 01.03.2018.godine.

Takođe, navode da zaposleni o svemu navedenom nijesu ni konsultovani ni obaviješteni, a što je sve suprotno članu 158 Zakona o radu, članu 55 Opšteg kolektivnog ugovora i članu 163 stav 2 Kolektivnog ugovora Luke Bar, kojim propisima je utvrđena obaveza poslodavca da informiše sindikalnu organizaciju o razvojnim planovima i njihovom uticaju na položaj zaposlenih, kao i o donošenju programa o uvođenju tehnoloških, ekonomskih i restrukturalnih promjena i programa ostvarivanja prava zaposlenih za čijim je radom prestala potreba.

Isto tako, Sindikat zahtijeva od Odbora direktora da se a.d. Luci Bar pripoje prethodno vještački formirana zavisna društva. Zaposleni su s pravom zabrinuti namjerom Odbora direktora za „iznalaženjem novog modela organizacione strukture“.

SDP Bar poziva menadžment a.d. Luka Bar da se suprotstavi naumu Odbora direktora, ukoliko formalno ili neformalno ne stoji iza takvog nauma.
Podsjećamo da je prije izvjesnog vremena Skupština opštine Bar (i pozicija i opozicija) usvojila zaključke da se ne ide u privatizaciju a.d.Luka Bar,
a ceh dizanju ruke, „platio“ je bivši izvršni direktor.

Podsjećamo javnost Bara i Crne Gore, da su sve ono što su u javnost iznosili predstavnici Savjeta za privatizaciju, pa i dio tadašnjeg menadžmenta gotovo tri mjeseca, opovrgli za nekoliko minuta. A izgledalo je da je tada planirana privatizacija od Boga data.

Pitamo se da li je nova „ideja“ samo ona stara, kroz formu dodatne segmentacije. Kroz formu, raskomadaj sve, lakše će se „prodati“ samo oni djelovi koji donose profit.

Kada smo već kod Luke Bar, pozivamo Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, Lučku upravu i nadležne inspekcijske organe, da provjere informaciju da li i na koji način Port of Adria „krpi rupe“ nedostajućeg broja zaposlenih ( na dnevnom nivou).

Svakako, SDP Bar kao dio buduće vlasti u Baru, postaviće ovo pitanje na dnevni red Skupštine opštine Bar, nakon njenog konstituisanja. Cijenimo da ćemo u tome imati podršku ne samo budućih odbornika, već i građana Bara i zaposlenih u a.d. Luka Bara i da nećemo dozvoliti da ovo prođe isključivo kao „državni“ posao.

Komentari
Pošteno
Pošteno: Jedino SDP brani Luku Bar, Mljevik i Kraljičinu plažu.
17.05.2018 13:50
Amnezija
Amnezija: Samo ne znam gdje je SDP bio kad se jedinstvena Luka Bar silom na sramotu djelila na dva dijela, pa onda jedna polovina- Kontejnerski terminal i generalni tereti bila "prodata" (čitaj- poklonjena) Turcima.
17.05.2018 23:24
Mundo
Mundo: Zasto nisi Vojvodicu ovu pricu pricao dok je tvoj partijski kolega Andrija Lompar, i pokojni Srdjan Vukcevic refornisali Luku i lijepo pazarili. Sad si se sjetio. I sad kao lokal patriota. Dje si tad bio?? U misiju rupu
18.05.2018 00:12
Domi
Domi: Vi ste je raskomadali, posrali ste se u nju, 25 godina je tvoja partija drzala ministarstvo pomorstva. Sto je sad naknadna pamet. A becka je za vas a posebno tebe bila penicilin.
20.05.2018 03:19
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar