Ћирилица Latinica
08.01.2021.
Politika

Sekulović: RTCG dosljedno istrajava u odanosti DPS-u

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Da je Javni servis bio i ostao javni i tajni servis odlazećeg režima, do i nakon 30. avgusta, jasno je cjelokupnoj javnosti Crne Gore. U svakom slučaju, zarobljeni vrh nacionalnog TV kanala, koji je odavno položio zakletvu da servisira potrebe sad već opozicionog DPS-a, ostaje dosljedan u svojoj odanosti, negirajući promjene u Crnoj Gori, i praveći od informativnih emisija marketing bivšoj vlasti po oprobanom klišeu, saopštila je predsjednica Kluba mladih DNP Bar, Vasilisa Sekulović.

 „Stepen beskrupuloznosti upravljačkih struktura TVCG mogao se ponajbolje vidjeti tokom jučerašnjeg dana Božića, duhovnog praznika svih pravoslavnih vjernika, kad je informativni dio programa bio stavljen u punu funkciju odlazećeg režima, koji nikako da ode zahvaljujući i Javnom servisu“, kazala je Sekulović.

Kako ističe, dva drastična primjera, na koja ukazuje DNP, do kraja razobličavaju namjere Javnog servisa da zaustavi vrijeme, i građanima pruži iskrivljenu sliku stvarnosti.

Kako dodaje, u jučerašnjem TV-dnevniku vještom montažom je otvoren prostor za nezadovoljstvo većinske pravoslavne Crne Gore, u kojoj bi trebalo povesti računa o poštovanju stava većine, a ne zanemariti ni položaj ostalih.

„Tako je u TV-prilozima sa obilježavanja Božića dat prioritet izvještaju iz  objekta tzv. CPC, koja nije kanonski priznata, uz snimljenu izjavu jednog od njenih poglavara, a tek potom dat je prilog iz Sabornog Hrama Hristovog Voskrsenja, i to “slučajno” bez poštovanja principa reciprociteta da se emituje i izjava Mitropolije crnogorsko-primorske“, navodi se u saopštenju.

 Sekulović je kazala da navijački stav u dnevniku ne treba dodatno obrazlagati, kao ni montaže Javnog servisa o realnom stanju u državi kad je u pitanju i neumoljivi sistem brojki, kao dio prave, a ne virtuelne stvarnosti.

 „A virtuelnu zagovaraju generalni direktor RTCG i njegov tim, da bi stvorili pogrešnu sliku duhovnog stanja u Crnoj Gori. Ako Šundić dosad nigdje nije došao do te informacije, a koja je svugdje prisutna, DNP CG ga podsjeća da je, prema anketama još od prije neku godinu, broj vjernika Mitropolije crnogorsko-primorske čak 61 posto, uz tendenciju daljeg rasta! A broj vjernika tzv. CPC je svega 16 posto. Zato bi se zaključani Javni servis morao odnijeti sa dužnim poštovanjem i prema neumoljivom jeziku brojki“, kazala je Sekulović.

Drugi drastičan primjer je, dodaje ona, što je, upravo na veče Božića, kao najvećeg duhovnog praznika pravoslavlja, kad se u domaćoj atmosferi mira, spokoja i duhovnog blaženstva obilježava taj veliki datum hrišćanstva, TVCG sračunato emitovala emisiju o Božićnom ustanku, nastojeći da iznova budi nemir i remeti bogougodnu atmosferu u srcima pravoslavnih vjernika.

„Tako je Javni servis servisirao potrebe odlazećih moćnika da se narod, čak i tokom božićne večeri, ciljano drži u sporenjima i duhovnom nemiru zbog stranica istorije koje ne smijemo zaboraviti, ali ih ne smijemo ni svakodnevno plasirati narodu Crne Gore, čak i na sami dan Božića“, navodi se u saopštenju.

Posebno, ističe ona, u ovim vremenima kad su građanska sloga, mir i dobar suživot Crnoj Gori potrebniji i blagotvorniji nego ikad.

„Ali ti sveti ciljevi u Javnom servisu ostaju po strani, jer on mora da odrađuje narudžbe odlazećih moćnika, shodno njihovim željama da se preko TVCG jednog dana vrate na vlast, što je sve manje izvjesno. Zato se i dodatno treba zapitati gdje je tu Javni servis, čija nastojanja, da se obnavljaju nove čegrsti i podjele među građanima Crne Gore, očito ne prolaze. Ali čine štetu ukupnoj društvenoj klimi svepraštanja i kretanja ove zemlje u novo doba mira i društvene harmonije, koju remete odlazeći moćnici i, nadajmo se, odlazeći čelnici Javnog servisa“, navodi Sekulović i poručuje:

„Zato im DNP Crne Gore poručuje da se sjete i poruke Svetog Petra Cetinjskog: “Vi činite što znate, a ne znate što činite.” I da se prisjete i poruke velikog mirotvorca i duhovnika da ne smijemo sami sebi nevolje činiti, jer smo u toj disciplini vazda prednjačili pred svijetom i vijekom.“

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar