Ћирилица Latinica
06.08.2020.
Politika

SNP: Vlast hapsi zbog slobode mišljenja

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Socijalistička narodna partija Crne Gore najoštrije osuđuje hapšenje administratora MIM stranice koga policija sumnjiči za izazivanje panike i nereda.

“Hapšenje osobe koja na satiričan način predstavlja stvaranost u Crnoj Gori dokaz je da u našoj državi caruje nemogućnost izražavanja mišljenja, te da se ponovo uvodi verbalni delikt kao razlog za kažnjavanje građana”, navode u SNP-u.

Kako su dodali, ovo je još jedan u nizu akata primjene sile prema ljudima koji na društvenim mrežama slobodno izražavaju svoje stavove i još jedan primjer selektivne pravde.

“Dok se ozbiljni prekršitelji zakona šetaju slobodno i ne odgovaraju za svoja krivična djela, brani se sloboda govora velikom broju ljudi samo zato što se njihove objave ne dopadaju moćnicima”, navode u SNP-u.

Prema njihovim riječima, “ovakvi slučajevi privođenja govore da živimo u atmosferi straha, netolerancije i represije, te da u Crnoj Gori, državi kandidatu za članstvo u EU, u 21. vijeku, ne stanuje sloboda izražavanja mišljenja”.

“Ovakva praksa se ne smije nastaviti i zato SNP CG zahtijeva što hitnije oslobođanje administratora MIM stranice”, zaključuju u SNP-u.

Koalicija „Mir je naša nacija“ i poslanik Demokratskog fronta, Slaven Radunović, osudili su hapšenje Baranina D.Ć, administratora jedne mim stranice na društvenoj mreži Fejsbuk. On je jutros uhapšen zbog krivičnog djela izazivanje panike i nereda, objavljivanjem lažnih vijesti na Fejsbuku.

"Uprava policije Crne Gore kao da se svakodnevno trudi da opravda sve izvještaje međunarodnih institucija koje nivo sloboda govora i izražavanja, kao i sloboda uopšte u Crnoj Gori, u svim mogućim prilikama, zakucavaju za samo evropsko dno", saopštili su iz koalicije.

Oni su pozvali policiju da se "odmah skloni sa društvenih mreža" i posveti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Privrženi evropskim i demokratskim vrijednostima, posebno vrijednostima koje podrazumijevaju pravo na slobodu misli i umjetničkog izražavanja, imajući u vidu Volterovu misao: „Ja se ne slažem ni sa jednom riječju koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš“, najoštrije osuđujemo hapšenje administratora mim stranice, kao i hapšenja svih građana zbog iskazanog mišljenja na društvenim mrežama jer smo sigurni da u 21. vijeku niko ne treba da bude hapšen zbog onog što misli ili saopštava", navodi se u saopštenju.

I Radunović je osudio hapšenje Baranina, koji, kako navodi, "svakodnevno, na satiričan način, prikazuje našu tužnu realnost i motiviše mlade ljude da uzmu svoju sudbinu u ruke".

Akcija za ljudska prava(HRA) protestuje zbog hapšenja R.R. iz Danilovgrada zbog toga što je, kako su mediji izvijestili, na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk objavio komentare uvredljive za predsjednika države Mila Đukanovića i poslanika DPS Petra Ivanovića.

HRA ponovo upozorava da je "lišavanje slobode zbog izražavanja koje ne poziva na nasilje i ne predstavlja govor mržnje" suprotno evropskim standardima.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar