Ћирилица Latinica
18.05.2022.
Politika

Vukićević: Namjerno stvoren ambijent ustavne nesigurnosti!

Autor: Redakcija 2 Ostavite komentar

Pravnu nesigurnost unijela je nova skupštinska većina, koja je na nelegitiman način i započela svoj mandat, izglasavši vladu koja nije proistekla iz slobodno izražene volje birača, a u tom istom maniru nastavila da radi, pa su tako nakon što je predsjednik Crne Gore vratio na ponovno odlučivanje Zakon o lokalnoj samoupravi isti ponovo izglasali. Predsjednik Crne Gore je zakon vratio upravo iz razloga što bi njegovim usvajanjem došlo do pravnih nedoumica i unošenja nesigurnosti u crnogorski ustavni sistem, kazala je za "Dan" Maja Vukićević, poslanik Demokratskog fronta (DF) i Demokratske narodne partije (DNP).

Poslanički klub Demokratskog fronta (DF) podnio je Ustavnom sudu predlog za ocjenu ustavnosti dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi kojima su lokalni izbori odloženi za 23. oktobar.

Odloženi izbori trebalo je da budu održani u junu i julu. Sada će izbori u Podgorici, Golubovcima, Pljevljima, Rožajama, Plavu, Tivtu, Budvi, Plužinama, na Žabljaku, u Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu i Kolašinu biti održani istog dana.

Iako je objedinjavanje izbora ranije data preporuka, otvoreno je pitanje da li su izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kojim se odlažu lokalni izbori u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Dio pravnih stručnjaka je ocijenio da su promjene zakona neustavne i osporili su način realizacije odluke o odlaganju lokalnih izbora.

Iz Evropske komisije je ranije sugerisano da nije dobro da država bude u stalnoj izbornoj kampanji, ali i konstatovali do nije postignut konsenzus da se Zakon o izboru odbornika i poslanika izmijeni dvotrećinskom većinom.

Vukićević ističe da je i sam predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao svoj udio u ovoj odluci svojih novih koalicionih partnera iz vlasti, jer je parcijalno zakazao lokalne izbore umjesto da ih zakaže za isti dan u junu mjesecu.

– Od starta su svi zajedno imali jasnu namjeru da se izbori odlože, jer stranke koje su napravile vladu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) ne žele da izađu na izbore u ovom momentu.

Vidimo ovih dana u Skupštini da ni poslovnik o radu, ni zakoni, ni sam Ustav više ništa ne vrijede.

Prostom silom većine sad su privremeno ukinuti i izbori, a veliko je pitanje da li ćemo ih imati i u oktobru, jer nova većina može, ako joj to bude politički isplativo, opet odložiti izbore – kazala je Vukićević.

Ona je dodala da Demokratski front smatra da je ovo osmišljena akcija Mila Đukanovića i njegovih koalicionih partnera iz Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije.

– O tome jasno svjedoči i način na koji su zakazali sjednicu kako bi izglasali ovaj zakon. Kao što znate, sjednica je zakazana mimo poslovnika, bez sjednice kolegijuma, u kraćem roku nego što je to predviđeno.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno je da mandat odbornika i poslanika traje četiri godine, Zakonom o lokalnoj samoupravi predviđeno je da mandat Skupštine opštine traje četiri godine.

Novim zakonskim predlogom koji je usvojen kolege iz većine su propustile da produže mandate odbornicima u opštinama u kojima se odlažu izbori, čime ti odbornici nemaju ni legitimitet ni legalitet da donose bilo kakve odluke.

Dakle, jedina ispravna odluka bila bi da Ustavni sud stavi ovaj zakon van snage – zaključila je Vukićević.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) podnio je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi (ZLS) kojima su odgođeni izbori u Podgorici i još 13 opština.

CDT je pozvao Ustavni sud da u hitnom roku pokrene odgovarajuće procedure i da se što prije izjasni o inicijativi.

Oni smatraju da izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi nijesu usklađene sa drugim zakonima u pravnom sistemu Crne Gore, a da je naročito važna neusklađenost sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika (ZOIP), koji predstavlja zakon više pravne snage.

Još jedan od problema je što Ustavni sud sada radi sa četiri od sedam sudija, od kojih jedan stiče uslove za penziju u septembru.

Vukićević ističe da je Ustavni sud na ivici funkcionisanja, ali očekuju da se to pitanje, u skladu sa članom 53 Poslovnika o radu Ustavnog suda, riješi po hitnom postupku.

– Radi se o pitanju od posebne važnosti za zaštitu prava i sloboda građana. Ukoliko Ustavni sud bude sudio po pravu, očekujem da donese odluku da ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom Crne Gore – kazala je poslanica DF-a.

Komentari
Barski
Barski : Umnogome je vaša partija doprinela ovom ludilu sad peglajte
18.05.2022 22:33
Pristan
Pristan: Baciste ZDRAVKA i dovedoste ove,neznan kako da vas glasam-25 godinaBACENIH.
30.05.2022 19:12
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar