Ћирилица Latinica
15.09.2021.
Politika

Đurović: Nema ni izvinjenja za pokušaj državnog udara!

Autor: Redakcija 5 Ostavite komentar

Više od nedjelju dana je prošlo od spriječavanja državnog udara na Cetinju prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija, a ne stišava se kukumavka i jadikovka povodom ovog događaja u kojoj prednjače partije bivšeg režima i pojedini mediji, ali nažalost i neki lideri vladajuće većine u Crnoj Gori, rekao je za Borba.me Dejan Đurović, poslanik Demokratskog Fronta.

"Razne NVO, partije bivše vlasti i pojedini mediji utrkuju se ovih dana u osudi dešavanja na Cetinju, ali svi oni previđaju činjenicu da su organi reda djelovali čak i blago u odnosu na djela koja su vršena ili bila u pripremi da budu izvršena toga dana. 

Da ne govorimo da je sudski sistem u potpunosti zatajio i ogolio svoju zarobljenost, jer kako drugačije protumačiti da je Veselin Veljović, jedan od vođa cetinjske pobune i komandant kaznenih ekspedicija nad opozicijom i slobodnim građanima u periodu prije promjena 2020. godine, uhapšen, pa neosnovano pušten na slobodu. 

Ovo je suštinski gorka opomena novim vlastima da se konačno mora pristupiti oslobađanju sudstva u zemlji", kaže Đurović. 

Posebno se, kako navodi, u svojoj iskrivljenoj slici događaja sa Cetinja izdvajaju neki mediji i političari iz BiH, Hrvatske i Kosova*, koji služe centrima moći i politikama koje su otvoreno antisrpske i kojima je kao takva na meti Srpska pravoslavna crkva.

Navodi da ovi mediji, NVO, političari, analitičari, imaju isti cilj - satanizovati srpski narod, oblatiti SPC i prikazati ih kao okupatore u sopstvenoj zemlji. Treba li podsjećati da su isti oni ćutali ili čak likovali kad je bivši režim u Crnoj Gori surovo gušio mirne proteste Demokratskog fronta 2015. godine tonama suzavca, krvavim prebijanjima, hapšenjima građana i lidera DF-a…

"Mit koji se, pored mita o navodnoj pretjeranoj upotrebi sile na Cetinju, pokušava stvoriti je kako je to bio “obračun između SPC i Cetinjana" i kako su Cetinjani pokušali da odbrane Cetinjski manastir i Cetinje od “srpskih popova”. Ovo je naravno potpuno netačno, jer iako je istina da Cetinjani nisu u većini blagonakloni prema SPC, većina njih toga dana jednostavno nije bila na tim barikadama. 

A do ovog zaključka je lako doći, jer ako imamo u vidu da je broj demonstranata iznosio nekoliko stotina i to po sopstvenom priznanju dovedenih iz svih krajeva CG, onda lako možemo doći do zaključka da se tu ne može govoriti o nekom reprezentativnom broju Cetinjana", naglašava Đurović.

“Što se tiče Srpske pravoslavne crkve, odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske, njeno sjedište je vjekovima u Cetinjskom manastiru, tako da niko ne može braniti kuću od njenog vlasnika. Suštinski ne postoje, u pravom smislu riječi, nedoumice oko toga šta se desilo tog 5. septembra na Cetinju. Stvari su kristalno jasne. 

Organizovana kriminalna grupa na čijem čelu je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, potpomognuta infrastrukturalno partijama bivšeg režima i ostataka tog istog poraženog režima u državnom aparatu, pokušala je da iskoristi ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog i da stvori krizu koja bi dovela do rušenja ustavnog poretka i nasilne promjene vlasti u CG. 

Drugim riječima, Milo Đukanović je pokušao da po oprobanom receptu izvrši novu AB revoluciju. Međutim, on nije razumio da su se okolnosti promijenile u odnosu na 1989. godinu i da mu je ovoga puta izostala podrška naroda za pokušaj novog prevrata Ovo je jedina prava istina o događajima od 5. septembra i svako drugo tumačenje, ma od koga da dolazi jednostavno nije istinito. 

U skladu sa tim, potpuno je suvišna halabuka koja je stvorena oko toga da li je policija prekoračila silu, da li je bilo potrebno baciti suzavac itd,itd…

Država ima obavezu da omogući pravo na kretanje, pravo na ispovijedanje vjere, pravo na obavljanje vjerskog obreda, zaštitu imovine vjerskih zajednica, ali prije svega da zaštiti ustavni sistem, da suzbije pokušaj nasilne promjene vlasti i sankcioniše napad na službena lica u obavljanju dužnosti i poziv na pobunu protiv državnog poretka.”

Đurović zaključuje da su u skladu sa tim potpuno nepotrebna opravdanja i izvinjenja koja dolaze i od nekih nosioca državnih funkcija u CG. Umjesto toga, moramo se svi potruditi da najzad profunkcioniše pravna država i da se sankcionišu krivci za pokušaj puča 5. septembra 2021. godine.

Komentari
Susanj
Susanj: Dejo kralju
16.09.2021 10:17
Garo
Garo: Zivio DNP posto NOVa ne postoji bec dugo u Bar
16.09.2021 13:23
Berane
Berane: Bogami ce SRPSKI poslanici bit lijepo dočekani u Berane. Barem iz svoje kuće znam.
16.09.2021 19:48
takno
takno: nemaju komite snagu za drzavni udar hahaah
16.09.2021 20:20
Sindja i Mindza
Sindja i Mindza: Kakve komite da izvedu drzavni udar jedva je i vama uspjelo sa Sindjom ,mindjom ,Brankom i ostalim djuturumima .Spuz ceka samo lagano pravda je spora ali dostizna.
17.09.2021 11:38
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar