Ћирилица Latinica
24.10.2021.
Politika

Đurović: Vlada pobjednika ili novi izbori!

Autor: Redakcija 13 Ostavite komentar

Lideri i funkcioneri tri koalicije koje su pobijedile na izborima u avgustu prošle godine moraju biti u Vladi kako bi svojim kredibilitetom, koji im je je donio glasove i pobjedu u izbornom procesu, učvrstili vlast i sproveli potrebne promjene i reforme. Dakle, ili će članovi vladajuće većine biti ravnopravni činioci vlasti, a njeni lideri ravnopravni članovi Vlade, ili te većine i te vlade neće ni biti, kazao je za "Dan" poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović.

Kako je istakao, nakon propalog eksperimenta sa ekspertskom vladom, vrijeme je da u rekonstruisanu vladu uđu lideri i funkcioneri sve tri pobjedničke koalicije.
– Df ima pravo i obavezu koje je dobio brojem glasova koje je dobila izborna lista čija je okosnica bio. To je pravo i obaveza koje je DF dobio upornom, dugom i mukotrpnom borbom protiv diktatorskog režima.
DF ne može pristati na to da je glas dat ostalim članicama vladajuće većine vredniji od glasa datog DF-u. Očekujemo dogovor na korektnim i poštenim osnovama – saopštio je Đurović.


Đurović je kazao da DF ne želi izbore, ali ako ne bude dogovora parlamentarne većine, oni će biti nužna potreba.

– Ako dogovor nije prihvatljiv našim partnerima, onda su izbori jedino rješenje. Mi u DF-u ne želimo izbore. Mislimo da Crne Gore nema vremena za gubljenje i da je i ova prethodna godina bez razloga potrošena u međusobnim prepucavanjima i sukobima. Međutim, ukoliko je nemoguće postići dogovor, onda su izbori nužna potreba. Ne mogu se po svaku cijenu izbjegavati izbori, plašeći građane nekim apokaliptičnim scenarijem povratka DPS-a na vlast. DF se svakako ne boji demokratske provjere izborne volje građana ukoliko ne postoji spremnost za dogovor na osnovu rezultata političkog nadmetanja iz 2020. godine – jasan je Đurović.
On je ocijenio da je dosadašnji eksperiment sa Vladom koja je bila sastavljena od kadrova GP URA, formalnih i neformalnih, i ponekog eksperta, propao.

 
– Sada je vrijeme da u Vladu uđu lideri i funkcioneri tri pobjedničke koalicije – "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo", a to, bez ikakvih kalkulacija, znači i lideri i funkcioneri DF-a. Kad se ispune ti uslovi i kada se formira tako rekonstruisana vlada, mi ćemo prekinuti bojkot parlamenta i sa velikim entuzijazmom glasati za takvu vladu, a odmah potom i za Tužilački savjet. Ta sjednica parlamenta bi označavala istinski ulazak Crne Gore u demokratiju, kao i početak rada Ts i tužilaštva na profesionalnim osnovama. Ovo je jedino rješenje koje bi nagovijestilo izlazak iz postojeće krize – izričit je Đurović.

Ulazak DF-a u Vladu, kako je dodao, donijeće stabilnost i osnaženje izvršne vlasti.

– To će biti i ispunjavanje izborne volje građana Crne Gore, ali i beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije i obračun sa kriminalizovanim ostacima bivšeg režima. Dokaz naše namjere da pokažemo kooperativnost i dobru volju za dogovor je i to što učestvujemo u radu sjednica odbora na svim nivoima i dajemo veliki doprinos u radu na tim tijelima. Imam saznanja da će i Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu uskoro, možda već naredne nedjelje ili vrlo skoro, početi da radi u punom kapacitetu jer ako ne bude ovako predložene rekonstrukcije, izbori po novim uslovima su jedini izlaz – zaključio je Đurović.

(DAN)

Komentari
Micko
Micko: Tako je majstore! Mi ili on,uvijek je bilo i ostace!
25.10.2021 17:04
Orlandicka
Orlandicka: Bravo Dejo, kratko i jasno! Najbolji poslanik DF
25.10.2021 17:23
Susanj
Susanj: Nema nama naprijed bez DF Djurovic najjaci poslanik,svaka cast
25.10.2021 17:29
Nikola I.
Nikola I.: To majstore!!! Valjda se narod pita a ne strane ambasade! Da je vjecna Cg!
25.10.2021 17:37
Лука
Лука: БРАВО ЂУРОВИЋУ!!!
25.10.2021 17:45
ел матадор
ел матадор: једини који се залаже…Ђуровићу, МОЈА ПОДРШКА!
25.10.2021 17:46
Pedjoni Topolica
Pedjoni Topolica: Odlican!!!
25.10.2021 18:19
Sutomore
Sutomore: Poštovani Đuroviću, potpuno si u pravu. Svugdje je pravilo koliko se osvoji glasova toliko imaš učešća u valsti, samo u Crnoj Gori to ne važi, a i onaj Eskobar to ponovi i potvrdi. Izbori su jedino demokratsko rješenje. Sve mimo toka su špekulacije ala Krivi, Mickey, Milača, Dritanga , Božena i sl satrapi i krpelji koje nam proturiše da sprovode tuđe interese
25.10.2021 20:34
Ldija
Ldija: Vlada pobjednika, kako demokratija nalaze
25.10.2021 21:31
SUSANJ
SUSANJ: Tako je Dejo dosta je bilo ovih eksperata neka idu odakle su dosli da ako se snadjemo bez njih.
25.10.2021 23:54
Grgur
Grgur : Cetnici hoce u Vladu. Nece da moze!!!
26.10.2021 11:47
Komita.CT
Komita.CT: Cetnici u autobuse i pravac ravna gora tamo su svi vasi.
26.10.2021 13:45
Sale
Sale: Đuroviću brate SrbINe ✊
26.10.2021 17:15
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar