Ћирилица Latinica
16.09.2023.
Reportaže

Rumijski golubovi

Autor: Redakcija 5 Ostavite komentar

PIŠE: Protojerej Jovan Plamenac

Već smo počeli da na jednomjesečne Liturgije u crkvi Svete Trojice na Rumiji izlazimo sa ljubopitljivošću što nas tamo očekuje. Prethodna dva puta, u avgustu i julu, na fotografijama smo vidjeli čudesni svjetlosni stub koji se iz vedra neba, bez oblačka, spuštao na crkvu. Vidjeli smo ga samo na snimcima, bez obzira iz kojeg ugla su načinjeni.

Danas, 16. septembra, nije bilo svjetlosnog stuba. Ali, dočekala su nas tri goluba. Na 1600 metara nadmorske visine, daleko od nekog naselja. Nadlijetali su vrh planine pred Liturgiju i tokom nje.

Čudesna je Rumija, čudesna Rumijska crkva. Stotinama godina preci današnjih pravoslavaca, rimokatolika i muslimana podrumijskog kraja iznosili su po kamen na Trojčindan, u čuvenoj litiji, s molitvom da jednog dana crkva Svete Trojice bude obnovljena. Činili su to kako u vrijeme dok su svi oni bili pravoslavni, tako i kada je jedan dio njih primio što rimokatolicizam što islam.

Rumijska crkva je zavjetna crkva. To je najupečatljiviji, najsilniji narodni zavjet na području današnje Crne Gore. Da on bude sasvim ispunjen, potrebno je da crkva Svete Trojice, sada od metala, bude obzidana tim kamenom, nadojenim mnogogeneracijskim trudom, nadom, vjerom i molitvom. Vjerni narod Bara, i dalje, do Herceg Novog, prije pet godina započeo je zaista sveti posao ispunjenja tog zavjeta, ali crnogorski bogoborni režim to je spriječio.

Jedan od ispita ne samo zrelosti, nego i ljudskosti nove crnogorske vlasti biće njen odnos prema najsvetijem predačkom zavjetu u državi u kojoj će da vlada – da li će dopustiti njegovo potpuno ispunjenje!

Komentari
Ана
Ана: Благодарим Господу што сам Ваша савременица оче Јоване, тврђаво православна !
16.09.2023 22:10
Baranin
Baranin: Vi ste naša snaga divni oče Jovane. Bog je milostiv što je predodredio da baš Vi budete u temelju obnove naše crkve na Svetoj Rumiji.
16.09.2023 22:18
Ilhan
Ilhan: Poštujem ovog sveštenika i prije svega velikog Čovjeka i Gospodina
16.09.2023 22:19
Игор
Игор: Оче Јоване, наша си снага и надахнуће! Слава Богу.
09.11.2023 06:41
LOLA CG
LOLA CG: Od Boga dat i Bogu predan, naš blagosloven i poštovan otac Jovan Plamenac. Od Boga zdravlje i HVALA🙏
07.03.2024 21:36
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar