Ћирилица Latinica
22.04.2019.
Sport

Bodibilding šampion CG Nikola Tomović juriša na balkanski i evropski tron

Autor: Redakcija 2 Ostavite komentar

Za bodibildere kažu da su snagatori, neproporcionalni, grubi, ali prava definicija je da su bodibilderi vajari svoga tijela. Rigorozna ishrana, teški treninzi i neophodni odmor od nekoliko sati kvalitetnog sna samo su neki od osnovnih uslova da bi mogli da se bavite ovim sportom.

Juče su na državnom šampionatu, koje je održano u Podgorici, nastupila i dva barska takmičara: Nikola Tomović i Nikola Pantović. Prema očekivanju, prvi je potvrdio svoju dominaciju i osvojio prvo mjesto.

Za razliku od prošle godine, kada je prvi put izašao na binu u ovoj "ulozi" i kada je nalazio na sebi zamjerke koje niko drugi nije vidio, ove godine je drugačija priča.

Bio je to dobar povod za razgovor sa Tomovićem...

****

"Barski portal": Ovogodišnje državno Prvenstvo dolazi malo ranije za razliku od prošlogodišnjeg. Da li je to predstavljalo eventualni problem?

"Meni lično nije. Jeste da sam Novogodišnje praznike iskoristio kao i sav normalan svijet (smijeh), ali mnogo lakše sam se vratio na takmičarski nivo i takmičarsku ishranu. Za dva mjeseca sam bez neke krize u jelu izgubio šest mjeseci, a prošle godine mi se činilo da do zadnjeg dana ne ispunjavam uslove. Ali, tu su zato ljudi koji su me psihički podizali sve vrijeme i uvjeravali me da pretjerujem."

"Barski portal": Ko ti je davao najveću podršku prošle godine u tvojim debitantskim nastupima?

"Ako izuzmemo suprugu Marinu koja, definitivno, ima najveće i najdeblje živce da izdrži sve te pripremne dane, tu je, svakako i Srđan Vukićević. Srđan je bivši vicešampion Balkana i osoba koja je svima nama utabala stazu, a takođe me je redovno savjetovao, trenirao šta i zbog čega treba da promjenim. Mnogo mu hvala na tome kao i cijelom osoblju teretane Maximuss u Baru u kojoj nekad provodim više vremena nego kući."

"Barski portal": Na ovom prvenstvu si, pored takmičarske, imao i ulogu mentora. Naime, Nikola Pantović je po prvi put nastupio i zauzeo peto mjesto. Šta je tvoj savjet njemu i drugim, mladim, momcima koji tek ulaze u svijet bodibildinga?

 "Da, Nikolu sam, koliko mi je vrijeme to dozvoljavalo, savjetovao, vodio, ali opet kažem, nisam imao vremena dovoljno da mu se u potpunosti posvijetim. Nikola je izuzetno vrijedan, željan treninga, a moj mu je savjet i njemu i svima ostalima - strpljenje! Kad god mi je bilo najteže, kad kod sam se zapitao da li je sve to vrijedno truda, odricanja, tražio sam od sebe strpljenje. Na kraju se isplatilo. Sjećam se na mom debitantskom nastupu na Balkanskom prvenstvu ovdje u Baru kakvo olakšanje mi je predstavljalo uzimanje bronzane medalje. Uh, kao da sam ogromnu muku skinuo sa vrata. Međutim, nakon toga sam osvojio titulu prvaka Crne Gore, a to je dodatno podiglo moje samopouzdanje. Dakle, savjet Pantu - samo nastavi! Nastavi, treniraj, takmiči se."

"Barski portal": Spomenuo si da si bio u škripcu sa vremenom. Misliš isključivo na vrijeme sa treninzima za sebe ili na još neke poslove?

"Kamo sreće da sam samo posvećen treninzima. Iako sam profesionalac ipak moram da zarađujem i tzv. običnim poslovima. Radim u banci, kao i sav svijet, od ujutru do 16 sati, a nekad i kasnije. Da bih održao takmičarsku formu, već u 7 sati sam u teretani gdje odradim 40 minuta kardio treninga, eventualno nekoliko serija trbušnjaka i poslije od osam sati ujutru sam na radnom mjestu. Volio bih da se to jednog dana promjeni i da imam više vremena i za klijente i za sebe, ali za sada je ovakva situacija".

"Barski portal": Priča se da si vrlo strog personalni trener. Da li je to tačno?

"Ja bih volio da je tako jer ako neko želi da napravi rezultat, ja želim tri puta više da im pomognem u tome. Zato svakom svom klijentu propišem plan ishrana u odnosu na željeni cilj, pratim ga i popravljam tehniku izvođenja vježbi. Jedan klijent je skoro počeo da izbacuje 100kg benč i ja sam bio prezadovoljan time. To je dokaz da je naš rad na snazi urodio plodom. Da ne govorim o svim klijentima koji dolaze za "klasičan" gubitak kilaže. Oni se tope kao sladoled na ovim vrućinama, ali ako se pridržavaju onoga što se dogovorimo."

"Barski portal:" Već si dvostruki šampion Crne Gore, ozbiljan pretendent na Balkansku titulu,...šta je naredni tvoj cilj?

"Mnogo me mami učešće na Evropskom prvenstvu, ali je to paklena konkurencija! Ovo nije kliše, već se zaista, od srca, svim prijateljima, sponzorima zahvaljujem. Počevši od već spomenutog Srđana i teretane Maximuss, preko Rapeksa, BIG SAM opreme za trening, Ultimate nutriona i zaista se nadam da nekoga nisam preskočio, a ako jesam pozvaću se da je novinar to izostavio"

Zaključio je u svom, prepoznatljivom, šaljivom tonu šampion Crne Gore u bodibildingu, Nikola Tomović.

 

Razgovarao: Dušan Vujović

Komentari
Goran
Goran: Brat. Šta drugo reći. Vrhunski momak i sportista.
22.04.2019 16:44
Ko je stotka?
Ko je stotka?: Neka kaže ako smije ko mu diže 100kila i neka kaže je li ga strah? Ho,ho,hoooo
23.04.2019 14:10
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar