Ћирилица Latinica
22.07.2018.
Sport

U susret stogodišnjici fudbala u Baru (13.): Na novom stadionu...

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Iz prethodnih djelova: Od prvog kluba  iz 1921. godine NK “Četnik”, 1923. godine nastaje NK “Crnojević”. Nakon rata, prvi klub na Pristanu zvao se “Jadran”, onda “Obnova”, pa “Tempo” a od 1949. godine nastaje "Mornar" koji i danas nosi to ime.

 

Piše: Lazar Macanović. prof.

 

Novi stadion

 

Sezona 1985 / 86.

Fudbalski klub “Mornar” se sticajem okolnosti ove godine takmičio u Južnoj regiji Crne Gore. Barani su do nekoliko kola pred kraj minulog prvenstva Crne Gore bili jedan od kandidata za vrh tabele, da bi onda kola krenula nizbrdo. I ovoga puta se ispostavilo da je dosta “škripalo”  treniranje na plaži i igranje van Bara zbog izgradnje novog stadiona…

Krah je bio neminovan!

Krenulo se ispočetka. Prvo je odlučeno da se u prelaznom roku nikome od  fudbalera ne dozvoli prelazak u drugi klub. “Mornar” je u ovoj sezoni bio jači i za Srđana Božovića i Pepđonovića koji su sanirali povrede, Dragišić i Rađenović su reaktivirani, a iz starobarske “Sloge” došli su  Dabović  i  Boljević

Novi  šef  stučnog štaba, Vasilije Milošević, nakon prvih provjera u junu i julu odredio je 14 najspremnijih koji su otputovali u Italiju,gdje su boravili do 12. avgusta i odigrali nekoliko pripremnih utakmica u Fođi i okolnim mjestima, i odigrali jedan veoma jak turnir.

Preostali dio ekipe, pojačan nekolicinom fudbalera “Sloge” i “Luke Bar”, otputovali su u Dolovo, gdje su učestvovali na turniru u čast šezdesetogodišnjice postojanja istoimenog kluba.

 

1.Mornar           20  19  1  0            93:13     39

2.Luka Bar          20  13  4  3            45:19     30

3.Tara                   20  13  2  3            49:27     28

4.Bijela              20   7   4  7            34:44     22

5.Grbalj               20   9   3  8            31:35     21

6.Ulcinj              20   7   3 10           28:39     17

7.Bokeljka          20   5   5 10           35:53     15

8.Bokakomerc  20   4   6 10           31:45     14

9.Orjen                                20   4   5 11           28:49     13

10.Sloga(Rad.)  20   4   4 12           24:45     12

11.Sloga(SB)     20   4   1 15           25:54     9

Uz sve pomenute aktivnosti u pripremnom periodu održana je i Konferencija FK “Mornar” gdje je izabrano novo Predsjedništvo od petnaest članova, i za Predsjednika izabran dr Stevan Popović, istaknuti društveno-politički radnik iz Bara.

Osim Miloševića, sa igračima su radili i Uroš Knežević, trener golmana, za kondiciju je bio zadužen Mišo Lukić, rad sa omladincima je obavljao Aleksandar Milić, a pionire je vodio Velizar Merdović.

Igrači koji su bili na raspolaganju za ovu sezonu: Popović Savo, Dragišić Pero, Milanović Tomislav, Krunić Elmedin, Pekić Vukašin, Božović Srđan, Marković Ilija, Bišević Skender, Begzić Bećo, Pepđonović Ilija,Đukić Branko, Jovović Nebojša, Đuranović Radovan, Petranović Božidar, Lekić Željko, Ugrenović Gavro, Perović Zoran, Vučinić Jugoslav, Lekić Vasko, Bajramović Nasko, Vučković Nenad, Dabović Marko, Nikezić Petar, Leković Neven, Raičević Borivoje, Ljutica Zoran, Rađenović Nebojša, Božović Momo, Novaković Janko, Andrijašević Boro, Ljuljić Dragan, Boljević Željko, Vučković Vladimir, Kaluđerović Željko, Kosović Srđan, Kolar Bećir, Raspopović Dejan, Radović Nikola, Macanović Petar, LJešević Časlav, Vučetić Dragan.

Trener Vasko Milošević je u zimskom periodu organizovao i sproveo kratkotrajne pripreme u Kikindi, jer je tokom polusezone bilo dosta pauza u igri. Odigrane su i brojne prijateljske utakmice. Na raspolaganju mu je bio uigran sastav, a u planu je bilo i nekoliko prinova iz sopstvenog podmlatka i nekoliko iz drugih sredina.

Tajna uspjeha “Mornara”, ove sezone kada je osvojio prvo mjesto i vratio se u crnogorsku ligu,  ležala je u kolektivnoj igri, dobroj pripremljenosti, maksimalnom zalaganju, ozbiljnom prilazu igri, i prije svega, mladosti ekipe. Prosječna starost igrača je bila nešto malo više od 23 godine a tim je imao veliku perspektivu.

Najbolji strelci za “Mornar” su bili: Lekić Željko, Rađenović Nebojša i Raičević Boro koji su postigli po 12 golova.

Prijateljskom fudbalskom utakmicom, u kojoj su se sastali domaći “Mornar” i titogradski prvoligaš “Budućnost”, u subotu 2. avgusta, zvanično je otvoren novi sportsko rekreativni centar “Topolica”.

Pionir “Mornara”, Andrija Perović, unuk Andrije Perovića donosioca prve fudbalske lopte u Bar, donio je loptu na teren a Anto Radović, koji je plavi dres barskog ligaša nosio punih 25 godina, izveo je početni udarac, da bi potom prvotimci “Budućnosti” i “Mornara” pokazali žestok, borben i dopadljiv fudbal.

Važnost trenutka zanemaruje rezultat (4:1 za “Budućnost”). Za novim sportskim centrom žudjele su mnoge generacije barskih sportista.

 

Sezona 1986 / 1987

Ovogodišnje fudbalsko prvenstvo za barske fudbalere znači godinu uspjeha. “Mornar” je na kraju zadržao četvrtu poziciju u Crnogorskoj ligi, “Sloga” je, prvi put u svojoj dugoj tradiciji, postali crnogorski ligaš, a “Luka Bar” osvojila drugo mjesto u Južnoj regiji. “Mornar” je odigrao kao nikada do sad i opšti utisak je da je mogao do prvog mjesta.

Trener Vasilije Milošević raspolaže dobrim igračima, standardnim prvotimcima i podmlatkom. Imaju bolje uslove nego ranije, iako su finansije nezadovoljavajuće.

Omladinci “Mornara” sa trenerom Aleksandrom Milićem su treći u Crnoj Gori. Posebno su se istakli Kosović, Raspopović, Bronzan, Milošević, Lalević kao i Srđa i Željko Lekić. Od prvotimaca, glavni teret su ponijeli Kaluđerović, Nenad i Predrag Vučković, Lekić, Rađenović, Bišević i drugi.

Mornar ima sve uslove da izraste u jak tim koji bi se borio u višem rangu, a to je želja njegova i Barana uopšte. Da bi želje postale stvarnost, treba se ozbiljnije pozabaviti vitalnim pitanjima egzistencije i razvoja ovog fudbalskog tima.

Najefikasnija je bila ekipa “Mornara” - 48 golova, prvi strelac lige Bišević Skender sa 13 golova a Lekić Željko četvrti sa 10 golova.

U ”Pobjedinom”izboru najboljih igrača ovogodišnje republičke lige našli su se i igrači “Mornara”. Golman “Mornara”, Željko Kaluđerović, proglašen je trećim golmanom prvenstva, dok je Petar Stojanović proglašen za najboljeg desnog halfa.

Najbolji lijevi half po ocjeni izvještača “Pobjede” ubjedljivo je Nenad Vučković, igrač “Mornara”. I najbolji centarfor je iz barskog kluba, to je Skender Bišević, dok je Nenad Milošević zauzeo treće mjesto u konkurenciji lijevih krila prvenstva.

Mornar  - Olimpijsko/univerzitetska reprezentacija Jugoslavije 1:8 (1:2)

Strijelac za Mornar: Lekić u 8. minutu.

Sastav: Kaluđerović (Junčaj), Marković, Raspopović (Vučković V), Bišević (LJešević) (Vučetić), Vučković P, Vučković N, Lekić, Rađenović, Božović(Kosović), Raičević (Bronzan).

 

Sezona 1987 / 1988.

U novu sezonu “Mornar” je sa trenerom Vasilijem Miloševićem ušao sa prilično izmijenjenim timom.

Otišli su: Lekić, Andrijašević, Raičević, i Vladimir Vučković, i to svi kod komšija iz Starog Bara. Nova imena su Drakić, Čelebić, Šalja, Radonjić, Đuranović i Ugrenović.

Tako da su u klubu bili sledeći igrači: Kaluđerović Željko, Kosović Srđan, Raspopović Dejan, Vučković Predrag, Vučković Nenad, Stojanović Petar, Pepđonović Ilija, Rađenović Nebojša, Bišević Skender, Vukićević Mladen, Milošević Nenad , Vujačić Novica, Ljuljić Pero, Šabović Sadetin, Begzić Bećo, Marković Ilija, Đuranović Radovan, Ugrenović Gavro, Drakić Neđeljko, Čelebić Duško, Šalja Ismet, Radonjić Rajko, Durutović Dragutin, Vučetić Dragan, LJešević Časlav, Mišković Ranko, Bronzan Nikola, Lalević Goran, Goločevac Ratko,Perović Zoran, Osmanagić Ilijaz, Karastanović Emil, Šuškavčević Željko, Jovović Nebojša, Milošević Goran, Orlandić Slobodan, Leković Srđan. Većina iz omladinskog pogona.

Na vanrednoj Konferenciji koja je održana 20. januara izabrano je novo rukovodstvo kluba. Za predsjednika kluba je izabran Petar Perović, izabrano je i novo predsjedništvo od 11 članova, a za predsjednika je izabran Stevan Popović.

Na istoj sjednici šef stručnog štaba Vasilije Milošević je podnio ostavku. Kako u jesenjoj polusezoni nije osvojio ni 50 posto bodova, to je nedavno Predsjedništvo odlučilo da Miloševića razriješi obaveza vezanih za prvi tim. Postavljen je novi trener - Aleksandar Milić.

U proljećnoj fazi takmičenja postavljena su dva zadatka i to: poboljšanje discipline i zavođenje reda i drugi zadatak, pokušati zauzeti četvrto, odnosno, peto mjesto na kraju prvenstva.

Prvi zadatak je ispunjen gotovo u potpunosti jer se može slobodno reći da su se igrači “Mornara” na svim terenima ponašali sportski i korektno na šta ukazuje i mali broj kartona.

Međutim, drugi zadatak je bilo veoma teško ostvariti. Dugo je “Mornar” jurio petu poziciju i negdje pet kola pred kraj i uspio da to ostvari, ali serija loših rezultata u finišu je rezultirala da je “Igalo” sustigao “Mornara” i prešao ga za bod.

Ipak, kada se zna da su ekipu napustila dva ponajbolja igrača (Kaluđerović i Bišević) i na raspolaganju je bio mali broj igrača, među kojima nekoliko mladih igrača (Perović, Bronzan, Radunović, Leković S, Leković Ž, Lalević, Osmanagić) može se reći da je “Mornar” postigao veliki uspjeh osvajanjem šestog mjesta.

 

Mornar  - Sloga (Stari Bar) 3:3 (1:1)

Strijelac za Mornar: Pepđonović u 30, 55. i 57,  a za Slogu: Raičević u 34, Stevović u 70. i Kacić u 78. minutu.

Sastav: Kaluđerović, Šuškavčević, Stojanović, Drakić, Vučković P, Čelebić, Pepđonović, Rađenović, Bišević, Vukićević, Šalja.

Rezerve: Jovović, Bronzan, Milošević, Lalević, Vučetić.

Sloga: Dabović,Milanović,Marković, Vučković, Andrijašević, Živković, Raičević, Buntić (Stojanović), Ljuljić, Lekić (Stevović), Kacić.

 

Sloga  - Mornar 1:4 (0:2)

Strijelci: P.Vučković u 20,Raičević u 44, Pepđonović u 58. i S. Leković u 65. minutu (za Mornar), a Stevović u 83. minutu (iz penala) za Slogu.

Sloga:Dabović,P.Marković,Divanović, Vujačić, Buntić,  R.Marković, Stevović, Kacić, Baj-ramović, Š. Beharović (B. Beharović), Škrijelj (Mirović).

Mornar: Perović,Radunović, Bronzan, Šalja, N. Vučković, P. Vućković, Pepđonović (S. Leković), Rađenović, Lekić, Vukićević, Raičević.

           Igrač utakmice: Mladen Vukićević - 9.

 

U Baru je krajem februara gostovao jedan od najboljih i najpopularnijih jugoslovenskih klubova  “Partizan” iz Beograda. Crno - beli su u Baru odigrali dvije prijateljske utakmice, savladavši “Mornara” rezultatom 3:1, a “Luku Bar” 9:0.

Gostovanje “Partizana” imalo je višestruki značaj, svakako,  najviše koristi od ove mini turneje imali su mnogobrojni ljubitelji fudbala u našem gradu, pa je “barska misija” beogradskog tima u potpunosti ispunila cilj koji je imala, a to je popularizacija fudbala.

“Luka Bar” je u toj utakmici igrala u sastavu: Obradović (Novaković), Ugrenović (Moračanin), Petranović (Polović), Đukić, Mitrović, Đosović, Đuranović (Vučetić), Perišić, Vučinić, Nikezić, Radović. 

 “Mornar” je igrao u sastavu: Perović (Šoškić), Stojanović (Radunović), Bronzan (Šuškavčević),  Šalja, N. Vučković, P. Vučković (Andrijašević), Pepđonović, Rađenović (Osmanagić), Čelebić (Begzić), Vukićević, Lekić (Raičević).

 “Partizan” protiv “Mornara” igrao je u sastavu: Đukanović, Klinčarski, Bogdanović, Vermezović, Radanović, Sredojević, Batrović, Župić, Đukić, Đurovski, Katanec.

“Mornar” je pružio snažan otpor “Partizanu”, naročito u prvom poluvremenu. Utakmica je pokazala da je “Mornar” spreman odigrati 60 minuta u snažnom ritmu.

Igrali su jednostavno, dosta lako i mudro. Gol je postigao Pepđonović u 48. minutu na dodavanje Raičevića. Utakmicu je posmatralo oko  4000 gledalaca.

 

Zoran Čalović

Zoran Čalović rođen je davne 1959. godine i kao većina njegovih vršnjaka zavolio je fudbalsku loptu. Igrao je na brojnim turnirima malog fudbala gdje se dokazivao i ispunjavao dječački san. 1974. godine postao je član FK „Mornar”, gdje mu je prvi trener bio legenda barskog fudbala Danilo Delibašić. Imao je tada Čalović sve predispozicije za golmana velikog formata i tada je tretiran kao veliki talenat i budućnost kluba. Branio je i pružao odlične partije u omladinskoj selekciji, a konkurencija za prvi tim mnogo jaka,  da bi tako mlad stao na gol.

 Kao radnik „Luke Bar”, koja je 1984. godine oformila svoj fudbalski klub, Zoran Čalović prelazi u redove „dokera”, gdje se zadržava samo godinu dana, a zatim pristupa sadašnjem klubu „Sloga”, koji je, poslije kraće pauze, godinu dana ranije obnovljen.

Sa Zoranom na golu 1987. godine, Starobarani su izborili plasman u Republičku ligu, a u tom takmičenju ostaje mu u nezaborav utakmica na Cetinju, kada je bio igrač utakmice i kola, a kako kaže, teško da će ponoviti takve odbrane.

Ispala je „Sloga” te sezone iz Crnogorske lige, a Čalović i dalje ostaje u klubu kao golman, kapiten i član uprave, a sve u interesu opstanka kluba, da bi 1992. godine sa svojom „Slogom”, kao prvak Južne regije u „majstorici” ponovo izborili plasman u Republičku ligu.

Zoran Čalović uspješno brani za“Slogu” i dalje a jedino nije igrao u sezoni 2000 / 01, zbog neslaganja sa upravom oko saradnje sa “Mornarom”. Tada je bilo dogovoreno da za “Slogu” igraju samo 5 igrača iz “Mornara”, međutim, dovedeno je i njih 15.

Zbog toga Zoran je prešao da brani za novoformirani klub “Crmnica” za koju je nastupao te godine. Nakon toga vraća se u “Slogu” gdje povremeno brani i danas.

Mnogo mu je drag pehar Kupa „Nikše Bućina”, a bilo ih je još bezbroj sa raznih turnira, koje je osvajao lično ili kao član ekipe.

Ekipa mu je uvijek finansijski stajala loše, tako da je njegova karijera uglavnom protekla u čistom amaterizmu.  Igrač  je  koji  je  najduže nosio kapitensku traku kluba, ekipa mu je najviše vremena provela u Južnoj regiji i to uglavnom u vrhu tabele.

Kaže da mu je drag i lični rekord - 400 minuta bez primljenog gola, a poznato je da mu je teško dati gol "jedan na jedan", a odbrana jedanaesterca je posebna priča.

 “Za sve što sam postigao kao golman najviše je zaslužan moj prvi trener Danilo Delibašić (u dva navrata), zatim Pavle Kopitović, kao i trener Jakup Čobić, sa kojim sam najviše radio.

Od 1991. godine - Jakup Čobić je zvanično trener “Sloge”, prije toga je bio igrač i pomoćnik Danilu Delibašiću, zatim pola godine i Pavlu Kopitoviću a kasnije i Karlu Zapušeku, tadašnjim trenerima “Sloge” - kaže najstariji aktivni igrač u Crnoj Gori.

“Godine nisu važne. Gledaćete vi mene još dugo na golu i to sve dok se ovako osjećam, ipak, sada samo povremeno branim. Moraju i ovi mladi momci, koji tek stasavaju, da osjete “duh” utakmice i da se kale za neke sledeće “bitke” - ističe Zoran.

Stari Bar nije poznat samo po petku i pazarnom danu, kada se Starobarani najviše okupljaju, kada se pune kafane i priča se o svemu. Stari Bar je poznat i po fudbalu.

Mnogo talentovanih fudbalera je prošlo kroz ekipu “Sloge”. Prije svih, Nasko Bajramović, zatim Senad Beharović, Bećo Begzić, Šaban Bajramović, a najbolji strelac “Sloge” svih vremena je Marko Dabanović

********************************************

Slike:

1. Tim “Mornara” 1985-86.godine.Stoje s lijeva na desno: Vasilije Milošević, Momčilo Božović, Zoran Perović, Nenad Vučković, Boro Andrijašević, Srđan Božović, Janko Novaković; čuče: Savo Popović, Skender Bišević, Vladimir Vučković, Željko Lekić, Boro Raičević, Nebojša Rađenović.

 

2. Tim iz avgusta 1985. godine na pripremama u Dolovu. Stoje: Aleksandar Milić, Momo Božović, Marko Dabović, Tomica Milanović, Nenad Vučković, Dragan Ljuljić, Ilija Marković, Milorad Đonović, Slobodan Đinđinović, Predrag Đurišić. Dolje: Zlatko Ratković, Ivica Buntić, Vukašin Pekić, Zoran Ljutica, Časlav LJešević, Dragan Vučetić, Dejan Raspopović, Željko Boljević.

 

3. Tim “Mornara” na otvaranju novog stadiona 02. avgusta 1986. godine. Stoje s lijava na desno: Vasilije Milošević, Zoran Perović, Peđa Vučković, Srđa Božović, Boro Andrijašević, Nenad Vučković, Savo Popović, Martin Junčaj. Čuče: Mišo Lukić, Željko Lekić, Skender Bišević, Boro Raičević, Mladen Vukićević, Pero Nikezić.

 

4. Loptu na novi stadion je donio Andrija Perović

 

5. Početni udarac izveo je Anto Radović koji je punih 25 godina igrao za “Mornar”

 

6. Novi stadion “Topolica”

 

7. Dana, 25. Decembra 1986. godine. “Mornar” - Olimpijska reprezentacija Jugoslavije 1:8.

 

8. Sa utamice “Mornar” - “Lovćen” 2:0, 22. novembra 1987. godine. Stoje s lijeva na desno: Vasilije Milošević, Nenad Vučković, Željko Kaluđerović,  Predrag Vučković, Ilijaz Osmanagić, Iso Šalja, Željko Šuškavčević; čuče: Nebojša Jovović, Nebojša Rađenović, Mladen Vukićević, Časlav LJešević, Skender Bišević, Nikola Bronzan

 

9. Zajednička slika fudbalera “Mornara i “Partizana”

 

(U toku je prikupljanje materijala za monografiju 100 godina fudbala u Baru, svi zainteresovani mogu svoje slike, biografije, zanimljivosti - dostaviti autoru ovih redova ili poslati na mejl: macko@t-com.me)

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar