Ћирилица Latinica
09.10.2018.
Sport

U susret stogodišnjici fudbala u Baru (17.): Agresija NATO i „Mornar“

Autor: Redakcija 3 Ostavite komentar

Iz prethodnih djelova: Andrija Perović po povratku iz Italije donosi prvu fudbalsku loptu i osniva prvi kluba,1921. godine NK “Četnik”, od njega 1923. godine nastaje NK “Crnojević”. Nakon rata, prvi klub na Pristanu zvao se “Jadran”, onda “Obnova”, pa “Tempo” a od 1949. godine nastaje "Mornar" koji i danas nosi to ime.

********************************************************

Piše: Lazar Macanović. prof.

 

 Zbog NATO agresije na Jugoslaviju, pioniri “Mornara"  šampioni Jugoslavije

 

Sezona 1998 / 1999.

Fudbalski klub “Mornar” je zapao u veliku krizu, iz koje se teško izlazi. Na “prozivci” najstarijeg barskog fudbalskog kolektiva pred početak prvenstva bilo je, ni manje ni više, pet seniora iz prošle sezone i desetak kadeta i omladinaca.

Bilo je to tužno popodne na “Topolici”. Osnovni razlog je dugogodišnja neorganizovanost, vezana za ljude koji ga vode. “Mornar” je ipak zaslužio da ga vode ljudi od “zanata”, odnosno oni koji su u njemu ostavili velikog traga.

Kada se ovoj kadrovskoj ujdurmi pridodaju i druge stvari, kao što su lični interesi i afirmacija, dobijaju se nefudbalske pojave i potpuna kriza kluba. Bez igrača, bez para i bez predsjednika, “Mornar” strmoglavo ide u provaliju iz koje se teško izlazi.

Na početku ove sezone klub su preuzeli direktori iz JP “Luka Bar”. Komercijalni direktor “Luke Bar”, mr Mladen Miranović,postao je predsjednik Skupštine a direktor Sektora Lučko - transportnih usluga Dragan Nikezić, bivši kapiten,a kasnije predsjednik “Mornara” iz drugoligaških dana, imenovan je za predsjednika Upravnog odbora.

Direktor je postao Dragan Božović. Šef stučnog štaba bio je Svetozar Vujović sa pomoćnicima Željkom Lekićem i Nenadom Vučkovićem.

 

1.Rumija             16  15    1              0                              60:6       46

2.Arsenal          16  13    1              2                              35:9        40

3.Mornar           16  11    0              5                              30:17      33          

4.Bokelj              16   9     0              7                              27:18     27

5.Igalo                16   8     0              8                             23:15     24

6.Sloga (St.B)   16   5     1              10                               21:51     16

7.Bijela              16   4     0             12                             14:42     12

8.Orjen                 16   3     2            11                             21:31     11

9.Sloga(Rad.)    16   1     1                14                             14:46     4

 

“Rumija” (Bar) je prvak južne regije za 1998/99. godinu.

Drogoplasirani “Arsenal” i trećeplasirani “Mornar” su igrali sa ekipama iz ostalih regija baraž za popunu crnogorske lige, međutim “Mornar” je izgubio od “Pljevalja” u dvomeču od 2:2 u Baru i 3:2 u Pljevljima i ostao u južnoj regiji.

Pobjedonosni pohod, u Južnoj fudbalskoj regiji, fudbaleri “Rumije” okončali su u Zeleniki, gdje su ubjedljivo savladali “Orjen” rezultatom 4:1. Tačku na osvajanje prvog mjesta i titulu najboljeg u regiji stavili su Bojbaša, Jakovljević, Drakić.

Tako će poslije pauze od dvije godine, naš grad ponovo imati predstavnika u crnogorskoj ligi, pošto su fudbaleri “Rumije” pokazali naviše. Ljubitelji fudbala u našem gradu očekuju da će izabranici trenera Stojanovića, naredne sezone, prikazati dobre igre i plasirati se u viši rang takmičenja.

Za relativno kratko vrijeme, ovaj klub je uspio da osvoji dva puta Kup “Južne regije” i plasira se u crnogorsku ligu. Ove godine su se još bolje organizovali. Okupili su prave ljude,oko zajedničkog cilja.

Predsjednik skupštine kluba je Jusuf Kalamperović, predsjednik UO Branimir Marković, dva potpresjednika UO su Žarko Orlandić i Vlado Grgić. Članovi presjedništva u UO su: Stevan Popović, Slobodan Đonović, Vojo Banović, Zoran Stamatović, Neđeljko Burzanović, Pero Marđonović, Žarko Đurđević, Branko Zenović, Stevo Marstijepović, Isad Boljević, Krsto Dabanović i Ranko Babović, dok je Danilo Mijović zadužen za rad poslovnog objekta u Polju. Sekretar prvog tima je Milorad Vujošević, a sekretar mlađih selekcija Slobo Martinić. Sastancima predsjedništva kluba prisustvuje predsjednik Savjeta roditelja - Slavko Peković.

Od prvog dana angažovanja u klubu, niko od njih nije gledao lične interese. Upravni odbor na vrijeme ispunjava sve obaveze prema igračima, sponzori takođe, dok Opština sa svoje strane koliko je u mogućnosti pomaže klub. Stručno - pedagoški rad obavlja trener Dragan Stojanović, pomaže mu Boris Marović. Selekciju pjetlića i kadeta vodi profesor Milorad Đonović.

Za vrtoglav uspjeh i plasman u Crnogorsku ligu najzaslužniji su: Željko Kaluđerović, Aleksandar Vujačić, Risto Mihaljević, Vejsil Drpljanin, Mladoje Vraneš, Nebojša Lukovac, Dejan Nikezić, Miladin Bojbaša, Rudolf Marčić, Dejan Raspopović, Nasko Bajramović, Dalibor Nikolić, Nebojša Suša, Mladen Ratković, Velibor Jakovljević i Milovan Radulović. 

 

Mornar  - Rumija 0:2 (0:1)

Strijelci:Raspopović u 44. i Vujačić u 85. min.

Mornar: Aleksijević, Marković, Bišević (Bašanović), Stojanović, Kokoruš, Zejak, Tomović, Novaković, Lazović (Lalević), Jovanović,  Perišić, Nikić.

Rumija:Kaluđerović, Vujačić, Mihaljević, Drpljanin, Vraneš, Lukovac, Nikezić (Suša), Bojbaša (Ratković), Marčić, Raspopović, Bajramović (Radulović).

                Igrač utakmice: Dejan Raspopović.

 

 

Baraž

Mornar  Pljevlja 2:2 (1:1)

Strijelci za Mornar: Drpljanin u 27. i Perišić u 55. minutu.

Mornar: Dumezić, Rondović, Raspopović, Lazović (Raičković), Kokoruš, Zejak, Petrović, Novaković, Marković (Nikezić), Perišić, Drpljanin.

 

Pljevlja  - Mornar 3:2 (3:0)

Strijelci za Mornar: Nikezić u 52. i Kokoruš u 77. minutu.

Mornar:Dumezić, Rondović, Lazović(Marković), Raičević, Kokoruš, Zejak, Petrović (Nikezić), Novaković (Drpljanin), Raspopović, Perišić, Femić.

U finalnoj utakmici prvenstva Crne Gore za pionire, “Mornar” je bio bolji od podgoričke “Budućnosti” i osvojio titulu prvaka. Izabranici trenera Milanovića su, u dvije utakmice, prikazali sjajnu igru i pobijedili ukupnim rezultatom 3:1.U prvoj utakmici “Mornar” je pobijedio sa 2:1, golovima najboljeg igrača, Igora Perovića. U drugom susretu, “Mornar” je slavio rezultatom 1:0, golom Vladimira Leposavića, u 45. minutu.

Pioniri “Mornara” su prvaci Crne Gore za 1998/99. godinu. Pobjednički pehar im je uručio Petar Perović, član izvršnog odbora Fudbalskog saveza Jugoslavije.

Ovo je ujedno, najveći uspjeh fudbalera “Mornara” u dugogodišnjoj istoriji u pionirskom rangu.

Treba navesti imena svih mladih fudbalera “Mornara”, koji će ostati upamćeni i biti upisani zlatnim slovima u istoriju barskog sporta: Marotić, Asović, Gvozdenović, Franović, Jovanović, Gačević, Šaltić, Lalić, Leposavić, Perović, Hadžiburić, Lakušić, Mihailović, Burzanović, Vukčević, Savović i Vuković.

Pioniri “Mornara” su proglašeni za šampione Jugoslavije kao prvaci Crne Gore, jer finale za prvaka nije održano zbog NATO agresije na Jugoslaviju.

 

Sezona 1999 / 2000. - Prvenstvo bez ijednog prim ljenog gola

 

Poslije tri sezone provedene u južnoj regiji, na najljepši način fudbaleri “Mornara” su se vratili u crnogorsku ligu. Pred početak nove fudbalske sezone u Južnoj regiji, rukovodstvo “Mornara” je angažovalo novog šefa stručnog štaba, Brajana Nenezića, dugogodišnjeg igrača i kapitena “Sutjeske” iz Nikšića.

Mnogi poznavaoci fudbala u Baru smatraju da “Mornar” nije imao boljeg trenera, u poslednjih desetak godina. Odmah poslije dolaska iskusnog trenera, u klubu je zaveden red, rad i disciplina, tako da uspjeh nije izostao.

NJegovi prvi saradnici su Željko Lekić i Nenad Vučković. Pored njih i devet trenera iz juniorskog pogona (pionire vode treneri Milanović i Milojević, petliće Peković, Ćavar, Marović i Dutina, kadete Milošević i Jelić i omladince Raičević), u stručnom štabu još su fizioterapeuti Radonjić, Marković i Nedović, lekar Stanišljević i šef zdravstvene komisije dr Jovan Ivović.

Važne poluge u timu su i ekonom Sibo Polimac i prvi administrativac, precizni i pedantni sekretar Svetozar Jovetić. Čitava ova mašinerija sa nikada ozbiljnijim ambicijama, počiva na plećima predsjednika izvršnog odbora Dragana Nikezića kome su glavni saradnici-predsjednik Skupštine kluba Mladen Miranović i direktor Dragan Božović.

Cilj pred početak prvenstva je bio jasan - osvajanje prvog mjesta i plasman u viši rang takmičenja. U vezi sa tim “Mornar” je odradio pripreme na Glavi Zete. Pored igrača iz protekle sezone, u “Mornaru” ima i pridošlica: Mijanović i Nikolić. Tu je i novi trener Željko Lekić, jedan od najboljih fudbalera “Mornara” svih vremena.

 

Odigrali su prvenstvo bez primljenog gola, a uz to su na 18 utakmica protivničke mreže zatresli 84 puta.

 

1.Mornar           15  15    0              0                              84:0        45

2.Igalo htp        15  11    1              3                              61:20     34

3.Orjen                15   8     0              7                              29:37     24

4.Sloga (St.B)   15   7     2              6                              26:35     23

5.Bokelj II           15   5     2              8                              29:29     17

6.Bijela              15   5     1              9                              21:39     16

7.Mogren II        15   4     1              10                           24:31     13

8.Sloga(Rad.)    15   0     0              15                             3:86     0

 

Pobjednički pohod kroz južnu regiju završio se sa utakmicom u poslednjem kolu protiv “Igala” i visokim rezultatom 7:0, golovima Nikezića, Vlahovića, Nenezića, Mijanovića, Nikolića i Drpljanina, koji je dao dva gola. Ovom pobjedom “Mornar” je ostvario dosad nezabilježen rezultat u istoriji crnogorskog fudbala pa i šire.

Uz to, osvojen je i “Kup Nikše Bućina” gdje je iz tri utakmice zabilježio isto toliko pobjeda uz gol razliku 9:0. Najzaslužniji za ovaj uspjeh su, naravno, igrači: Đurović Milo,Nenezić Dejan,Nenezić Marko, Kokoruš Bojan, Mijanović Dragan, Zejak Radoslav, Nikolić Radoje, Milanović Nenad, Petrović Aleksandar, Drpljanin Vejsil, Raspopović Dejan, Marković Milutin, Nikezić Dejan, Femić Radovan, Dumezić Nikola, Mitrović Darko, Leković Gojko, Dabanović Blažo, Vlahović Aleksandar, Perović Aleksandar, Raičković Mirko, Lazović Darko, Rolović Dušan, Bišević Amir, Novaković Mitar, Perišić Milovan, Miranović Vaso, Konjević Rajko, Kočan Safet, Zvicer Zlatko, Tomović Vladimir, Stanković Ivan, Hrvatin Dražen, Rondović Željko, Krnić Adnan, Đurišić Dejan, Novaković Dragan, Labović Ivan. Osim igrača, velike zasluge za ovaj uspjeh ima i rukovodstvo kluba i stručni štab: Dragan Nikezić, Dragan Božović, Brajan Nenezić, potom treneri Nenad Vučković i Željko Lekić. Naravno, tu je i sekretar kluba Svetozar Jovetić.

U klubu je stvorena pobjednička atmosfera, do izražaja je došao igrački potencijal, u timu nije bila “zvijezda”, igralo se kolektivno, brzo i moderno. Od ukupno 84 postignuta gola, prvi strijelac ekipe je centarfor Vesko Drpljanin koji je 18 puta pogodio protivničku mrežu, libero Mijanović je postigao 13 golova, Nikezić 6, Perišić 5 dok su braća Nenezić, Vlahović i Nikolić postigli po 4 gola.

 

Slike:

1. Fudbaleri “Mornara” u južnoj fudbalskoj regiji  1998 / 99. Stoje s lijeva na desno: Željko Lekić, Nenad Vučković, Dejan Aleksijević, Radoslav Zejak, Darko Lazović, Vanja Jovanović, Bašanović, Svetozar Vujović; čuče: Nikola Dumezić, Bojan Kokoruš, Mitar Novaković, Bišević, Milovan Perišić, Vaso Miranović, Milutin Marković.

2. FK “Rumija” - Bar. Stoje s lijeva na desno: Aleksandar Petrović, Kurtović, Dejan Raspopović, Mladen Ratković, Vukotić, Jokanović; čuče: Vuković, Risto Mihaljević, Aleksandar  Vujačić, Nasko Bajramović, Velibor Jakovljević

3. FK “Mornar” u sezoni 1998/99. Stoje s lijeva na desno: Nenad Vučković, Nenezić, Nikić, Bišević, Kokoruš, Lazović, Femić, Milovan Perišić, Dumezić, Marković, Novaković, Ćavar, Željko Lekić, Svetozar Vujović; čiče: Rizvanaj, Živanović, Konjević, Jovanović, Tomović, Petrović, Raičević, Mitrović, Pejović, Lalević

4. FK “Sloga” iz Starog Bara u sezoni 1998/99. Stoje s lijeva na desno: Zoran Čalović, Cufo Ibrahimović, Mirsad Čobić, Vukić Pantović, Zaim Ivačković, Jakup Čobić; čuče:  Bajramović, Bekim Beharović, Adam Bajramović, Senad Beharović, Šaban Bajramović, Vahidin Zaganjor.

5. FK “Mornar”. Stoje s lijeva na desno: Željko Lekić, Nenad Vučković, Dejan Aleksijević, Radoslav Zejak, Darko Lazović, Amir Bišević, Bašanović, Vanja Jovanović, Svetozar Vujović; čuče: Boro Raičević, Milutin Marković, Vaso Miranović, Mitar Novaković, Milovan Perišić, Bojan Kokoruš

6. Pioniri “Mornara” prvaci Jugoslavije za sezonu 1998 / 99

7. FK “Mornar” 26. januara 1999. godine. Stoje s lijeva na desno: Milutin Marković, Darko Mitrović, Amir Bišević, Nikola Dumezić, Radovan Femić, Bojan Kokoruš; čuče: Mitar Novaković, Milovan Perišić, Aleksandar Petrović, Boro Raičević, Vanja Jovanović

8.  Pioniri “Mornara”, prvaci Jugoslavije za sezonu 1998 / 99.

9. Fudbaleri “Mornara” prvaci južne regije u sezoni  1999/2000.Stoje s lijeva na desno: Brajan Nenezić, Svetozar Jovetić, Radoslav Zejak, Miroslav Stanišljević, Dejan Đurišić, Dragan Mijanović, Mitar Novaković, Milo Đurović, Dejan Raspopović, Rajko Konjević, Darko Lazović, Dušan Rolović, Milutin Marković, Radoje Nikolić, Željko Lekić, Nenad Vučković; sjede: Bojan Kokoruš, Vojo Radonjić, Darko Mitrović, Vesko Drpljanin, Milovan Perišić, Mirko Raičević, Aleksandar Petrović, Radovan Femić, Vaso Miranović, Dejan Nenezić, Marko Nenezić, DejanNikezić

10. Fudbaleri “Mornara”, prvaci južne regije u sezoni  1999/2000. Stoje s lijeva na desno: Radoslav Zejak, Milo Đurović, Dragan Mijanović, Vejsil Drpljanin, Aleksandar Vlahović, Radivoje Nikolić; čuče: Bojan Kokoruš, Dejan Nenezić, Dejan Raspopović, Marko Nenezić, Dejan Nikezić.

 

(U toku je prikupljanje materijala za monografiju 100 godina fudbala u Baru, svi zainteresovani mogu svoje slike, biografije, zanimljivosti - dostaviti autoru ovih redova ili poslati na mejl: macko@t-com.me)

 

Komentari
fudbaler
fudbaler: Sjajno!!!
09.10.2018 17:16
Jadran
Jadran : Bravo. Samo nastavite ovaj zlata vrijedan posao..
09.10.2018 18:54
Loro
Loro: Svaka čast
09.11.2019 22:33
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar