Ћирилица Latinica
18.03.2019.
Sport

U susret stogodišnjici fudbala u Baru (22.): Najzad i Prva liga

Autor: Redakcija 3 Ostavite komentar

Iz prethodnih djelova: Andrija Perović po povratku iz Italije donosi prvu fudbalsku loptu i osniva prvi klub,1921. godine NK “Četnik”, od njega 1923. godine nastaje NK “Crnojević”. Nakon rata, prvi klub na Pristanu zvao se “Jadran”, onda “Obnova”, pa “Tempo” a od 1949. godine nastaje "Mornar" koji i danas nosi to ime.

 ***************************************************************

Piše: Lazar Macanović. prof.

 

SEZONA 2008 / 2009.

Ova takmičarska sezona će se u FK "Mornar" pamtiti po mnogo čemu. Niti jedna sezona nije imala toliko uspona i padova, smjena i ostavki, tuča igrača sa vlasnicima kluba,a a opet se došlo do onog konačnog cilja i plasmana i "Prvu ligu" Crne Gore.

Ali krenimo redom. Na početku sezone ruski vlasnici su uložili velika sredstva u klub. Kupili dva autobusa i jedan luksuzni automobil, renovirali svlačionice i klupsku kancelariju. Poveli igrače dva puta na pripreme (Zlatibor i Kolašin).

Kako nisu žalili sredstava dovedena su i adekvatna pojačanja. Mnogi od su došli iz prvoligaških klubova da bi igrali u drugoj ligi za FK "Mornar" tu se prije svega misli na Marka Nenezića, Nikolu Franovića, Ivana Mirkovića, Igora Bukilića, Bojana Golubovića, Mihaila Petrovića, Miloša Rašovića, Rudolfa Marčića, na čelu sa odličnim i iskusnim trenerom Vojislavom Pejovićem koji je trebao da poveže sve linije igre i uvede FK "Mornar" u prvu ligu.

Mornar je u jesenjem dijelu imao dosta uspjeha. Prošao dva kruga Kupa Crne Gore a u četvrtfinalu je u dvomeču ipak poražen od favorizovane "Budućnosti" iako je i na tim mečevima pokazao dopadljivu igru.

Ipak na nekoliko kola prije kraja jesenjeg dijela, šef stručnog štaba Vojislav Pejović je dobio otkaz u FK "Mornar". U obrazloženju uprave stoji da ekipa FK "Mornar" nije kotirana na tabeli, u skladu sa uloženim sredstvima i kvalitetu igrača (bili su u tom trenutku na 5. mjestu).

Po riječima smjijenjenog trenera, ruski vlasnici su mu se miješali u posao i htjeli da se više forsiraju ruski igrači, koji su skromnih kvaliteta i zbog toga je smijenjen. Bilo kako bilo, trenerski posao je preuzeo Predrag Jovetić koji je bio pomoćnik Pejoviću i odradio preostale utakmice do kraja jesenjeg dijela prvenstva.

Na početku zimskih priprema za šefa stručnog štaba angažovan je Mladen Vukićević dugogodišnji igrač FK"Mornar" i trener brojnih klubova u Crnoj Gori.

I kada se mislilo da su se smirile strasti i kada se trebalo otići na zimske pripreme, jedan od igrača (sa svojim rođacima), nezadovoljan svojim statusom fizički je nasrnuo na upravu kluba (ruske vržavljane), gdje je došlo do ozbiljnih povreda dijela uprave. Da bi se uprava kluba u toku noći spakovala i pobjegla za Rusiju.  

Iz Rusije su u dopisu predsjedniku opštine Bar, izrazili negodovanje zbog sukoba koji im se desio i poručili da napuštaju klub i ostavljaju ga na raspolaganju opštini Bar. 

Nakon svega, FK "Mornar" je ostao bez glavnog finasijera pa se nisu odradile pripreme, trener Mladen Vukićević je napustio klub (imao je ugovor sa ruskim vlasnicima) a njegovim primjerom napustili su klub i neki igrači.

Uz veliko angažovanje direktora kluba Iva Bokana, opština Bar je stala uz klub i obezbijedila sredstva da FK "Mornar" završi započeto prvenstvo. Klub je kao trener vodio Rudolf Marčić koji je ujedno bio i igrač i igrao na pojedinim utakmicama.

Zbog neodlaska na pripreme, nemanja šefa stručnog štaba, neadekvatnog finansiranja, FK "Mornar" više nije bio u krugu favorita za najviši plasman a pribojavalo se čak i ispadanja iz lige.

Međutim, na samom početku proljećnog dijela prvenstva kao pojačanje stigao je Luka Merdović kao igrač na dvojnu registraciju iz pogoričke Budućnosti a na sredini prvenstva stigao je sa Kipra Aleksandar Madžar povratnik u svoj matični klub. To se pokazalo kao pun pogodak i iz utakmice u utakmicu skupljali su se bodovi i FK "Mornar" je na kraju sezone zauzeo 3. mjesto u drugoj ligi Crne Gore i nastup u baražu za popunu prve lige, gdje se trebalo da prvoligaškom ekipom "Jezera" iz Plava u dvomeču odlučiti o plasmanu u prvu ligu.

Golovima Bukića i Jelenića, FK "Mornar" je prvu utakmicu riješio u svoju korist rezultatom 2:1,da bi se krenulo u Plav na revanš meč.

FK "Mornar" je u Plav otišao sa dva autobusa. Jedan sa igračima a drugi dupke pun sa navijačima koji su nadglasali sve vrijeme plavsku publiku. Ostvaren je i direktan radio prenos koji je prenosio Radio Bar sa voditeljima  Nemanjom Jankovićem i Adijem Karađuzovićem.

Iako mnogo iskusnija i po imenima bolja ekipa "Jezera", nisu uspjeli da savladaju gol barana, koji su se opredijeli da čuvaju svoj gol pa je razultat ostao 0:0 i FK "Mornar" se po prvu put plasio u prvu ligu Crne Gore.

 

Mornar - Jezero 2:1 (0:0)

Sudija: Jovan Kaluđerović.

Strelci: Bukilić u 59 i Jelenić u 75. minutu za Mornar a Pavićević u 71. minutu za Jezero.

Mornar: Dragan Masoničić, Marko Nenezić, Željko Tomašević, Bojan Golubović, Mihailo Petrović, Boško Dopuđ, Ivan Mirković, Luka Merdović (Aleksandar Jelenić), Miloš Rašović (Miloš Bokan), Aleksandar Madžar, Igor Bukilić (Vuk Miranović).

 

 Jezero - Mornar 0:0 (0:0)

Sudija: Ranko Spasojević.

Mornar: Dragan Masoničić, Boško Dopuđ, Željko Tomašević, Aleksandar Jelenić, Mihailo Petrović, Marko Nenezić, Ivan Mirković (Ivan Radošević), Bojan Golubović, Luka Merdović, Miloš Bokan, Igor Bukilić (Rudolf Marčić, Ivan Smolović)

 

SEZONA 2009 / 2010.

U pripremi za prvu sezonu u najjačoj ligi, FK "Mornar" je napravio Osnivačku skupštinu. Formirana su sva tijela kluba na čelu sa predsjednikom kluba i predsjednikom opštine Žarkom Pavićevićem. Izabran je i direktor kluba Borislav Lalević kao i sportski direktor Slobodan Marović. Klub je pripao Opštini Bar sa 100 % vlasništvom.

Za šefa stručnog štaba određen je Mladen Vukićević koji je odradio sa igračima pripreme za Zlatiboru. Koordinator svih aktivnosti između opštine i kluba bio je Andro Drecun, šef kabineta predsjednika opštine Bar. Kupljena je najkvalitetnija oprema, španske firme "Joma". Dovedena su kvalitetna pojačanja prije svih: Milan Mešter iz Lovćena, Srđan Kljajević iz Grblja, Bogdan Marjanović i Borko Milenković iz Srbije, Ilija Lalević iz inostranstva, Nenad Šofranac iz Budućnosti, Miloš Đalac iz Zete, Valjento Camaj iz Otranta - sve igrači sa velikim prvoligaškim iskustvom.

Međutim, početak je bio loš. U prvom kolu, iako je "Mornar" na svom terenu igrao neriješeno 0:0 sa ekipom Koma, utakmica je izgubljena službenim rezultatom zbog nepravilnog nastupa igrača Camaja koji je imao žute kartone iz predhodne godine.

Iako su se iz "Mornara" žalili na tu odluku jer je u svim papirima (ispisnica, knjižica...) pisalo da ima pravo nastupa, ipak je odluka ostala a FK "Mornar" je kažnjen i oduzimanjem jednog boda. Za utjehu ostaje činjenica da je ove sezone iz lige ispala ekipa FK "Kom" kao poslednjeplasirana, dok je "Mornar" i narednu sezonu igrao prvoligaške utakmice.

Prva pobjeda u prvoligaškom debiju ostvarena je u trećem kolu kada je na svom terenu savladana ekipa "Sutjeske", izvanrednim golom Milana Meštera iz slobodnog udarca. U nastavku prvenstva FK "Mornar" je prikazivao promjenjivu igru koja je rezultirala i smenom trenera pa je Mladena Vukićevića zamijenio Brajan Nenezić.

Ostaće upamćena pobjeda protiv "Budućnosti" u gostima kada je "Mornar" golovima Aleksandra Jelenića i Stevana Markovića savladao favorizovani tim sa 2:0. I kada se mislilo da će "Mornar" mirno ući u luku spasa uslijedio je pad igre i rezultata, što je dovelo do ostavke trenera Nenezića a kormilo je preuzeo i do kraja vodio Veselin Peković koji je Neneziću bio pomoćni trener. Do kraja je "Mornar" vodio grčevitu borbu za opstanak koju je i ostvario preko baraž utakmica protiv ekipe "Bratstva".

 

Bratstvo - Mornar 0:1 (0:1)

Sudija: Ranko Spasojević

Strelac: Ervin Peričić u 3. minutu.

Mornar: Dragan Masoničić, Bogdan Marjanović, Željko Tomašević, Zoran Vuković, Marko Nenezić, Dejan Nenezić, Nenad Šofranac, Ivan Mirković (Aleksandar Jelenić), Ervin Peričić, Aleksandar Madžar, Ilija Lalević (Miloš Rašović, Valjento Camaj).

 

Mornar - Bratstvo 2:1 (0:0)

Sudija: Pavle Radovanović

Strelci: Peričić u 61. (iz penala) i 86. minutu za Mornar a Jovićević u 70. minutu za Bratstvo.

Mornar: Dragan Masoničić, Bogdan Marjanović, Željko Tomašević, Zoran Vuković, Marko Nenezić, Dejan Nenezić, Nenad Šofranac (Aleksandar Jelenić), Ivan Mirković (Miloš Bokan), Ervin Peričić, Milan Mešter, Miloš Rašović (Danijel Markolović).

 

1. Rudar          33           22           5             6         56:26     71

2. Budućnost    33           21           6             6             67:35     69          

3. Mogren         33           16           9             8             49:34    57

4. Zeta             33           17           6             10           44:34   57

5. Grbalj          33           15           8             10           66:42     53

6. Lovćen         33           15           7             11           32:37     52

7. Sutjeska        33           11           7             15           34:37     40

8. Petrovac       33           10           6             17           38:49     36

9. Dečić            33           8             11           14           27:35     35

10.Mornar          33           9             8             16           29:49     34 (-1)

11.Berane           33           8             6             19           28:49     30

12.Kom                 33           5             3             25           16:59     18

 

Ove takmičarske sezone kroz baraž utakmice i ekipa OFK "Bar" je izborila status prvoligaša pa će Bar iduće sezone imati dvije proligaške ekipe.

 

Slike:

FK “Mornar” u  sezoni 2009/10. - sa prvoligaških utakmica: Mornar - Kom, Petrovac - Mornar, Mornar - Sutjeska, Mornar - Grbalj, Mornar - Berane, Mornar - Budućnost.

 

 

(U toku je prikupljanje materijala za monografiju 100 godina fudbala u Baru, svi zainteresovani mogu svoje slike, biografije, zanimljivosti - dostaviti autoru ovih redova ili pos

Komentari
Sah Mat
Sah Mat: Zalosno dje se trose pare iz budzeta svih ovih godina isto ko kad bi se kladili na konja koji nikad ne pobjedjuje nego stalno gubi. Bar je imao I ima kosarkase koji su uvijek ostvarivali vrhunske rezultat, Rukometase isti slucaj, pa u jednom trenutku boksersku ekipu, Sahiste koji su igrali I u prvu I drugu ligu u onoj bivsoj Jugi, Dzudiste I tada I sada koji donose me dalje, pa karat iste Almir Cecunjanin prvak evrope sa svako takmicenja dolaze sa medaljama. Ajde profesore ti ili ko God hoce sta su ti fudbaleri ostvarili svih ovih godina evo pogledajte trenutno tabelu I tako je bilo iz godine u godinu. Labudova pjesma Mornara je bila kad se igralo pod Darovim topolama I od tada nista. A vi samo pisite ako nemate druge rabote.
19.03.2019 15:17
Fudbaler
Fudbaler: Ova kolumna je sjajna. Čovjek piše istorijat fudbala gdje vidim stvarno neke ljude koji su ostavili svoj život I snove za fudbal. Ipak, ovo nije istorijat sporta u gradu pa da se bavi I ostalim sportovima,. Rado čitam ove tekstove, samo tako I dalje. Čekam I sebe da vidim.
19.03.2019 17:43
Za Fudbalera
Za Fudbalera: Ja nemam nista protiv ovog profesora sto ovo pise on je u svemu tome najmanje kriv ustvari nije uopste kriv. Ali krivo je drustvo zasto sto se prema fudbalu odnose majcinski bogami ko da su igrali ligu sampiona a prema svim ostalim sport ovima macehinski e tu je problem a ne u momke koji vole fudbal I igraju onolko kolko su njihove mogucnosti. Tu se stvorio jedan lobi I ponasaju se kao da su zvijezde a nazalost niko od njih nije igrao dalje od Crnogorske lige. Ali zato pravi igraci I koji su se do kazali u bivsoj Jugo ligi I bogami u evropi se ne mijesaju ovim umisljenim zvijezdama I zato je Barski fudbal tu dj je a nazalost ce I dalje tu biti.
19.03.2019 21:05
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar