Ћирилица Latinica
20.09.2017.
Turizam
Reportaže

Par iz Sutomora na „mostu ljubavi“

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

Malo ko nije čuo za most ljubavi u Vrnjačkoj Banji. Zaljubljeni parovi ovdje zaključavaju svoju ljubav katancem, nakon čega ključ bacaju u rijeku, u uvjerenju da time „pečatiraju“ vjernost i slogu. Nije jedini u popularnoj banji, ali jeste najpoznatiji, upravo iz pomenutog razloga. Od ostalih sličnih građevina izdvaja ga legenda o učiteljici Nadi i srpskom oficiru Relji koja kaže da su se prije početka Prvog svjetskog rata zavoljeli. Bila je to, priča se, velika ljubav dvoje mladih, o kojoj se nadaleko govorilo. No, sa dolaskom rata Relja biva prinuđen na odlazak u Grčku, kao oficir kraljevske vojske odlazi tamo na ratište. Odlazi od svoje verne Nade i zaljubljuje se lijepu Grkinju, odlučuje da ostavi Nadu i raskida zaruke s njom. Nadu je to slomilo, venula je iz dana u dan, nadala se povratku svog voljenog, ali od njega nije bilo ni traga ni glasa, i preminula je od tuge. Upravo je most s početka naše priče nekad bio omiljeno sastajalište učiteljice Nade i oficira Relje. Na tom mjestu su ih viđali i divili se njihovoj ljubavi, dok danas na tom mostu zaljubljeni parovi sa željom da sačuvaju svoju ljubav na katancu ispisuju svoja imena, zaključavaju katanac za ogradu mosta i ključ bacaju u rijeku u nadi da će njihova ljubav vječno trajati. 

Za tu priču čuli su Ivana i Darko iz Sutomora koji su ovdje stigli da svoju ljubav pritvrde. Ovaj zaljubljeni crnogorski par koji se u Sutomoru upoznao na, kako kažu, posve neobičan način, imao je i dodatni ritual kad je u pitanju „katančenje“ ljubavi. Buduća mlada je, veli, jedan od ključeva zadržala kod sebe, i od njega se ne odvaja ni dok spava. Čak ni dok se kupa, kaže. Kako stvari ne bi prepuštala slučaju, uradila je još jednu stvar, ali, ističe ona, ako bi ispričala taj detalj, vjeruje da bi mogla da naudi vezi s momkom koga želi pored sebe „dok bude disala“. 

U Vrnjačkoj Banji nam pričaju da je nakon novih ratova na prostoru bivše Jugoslavije, a time i i novih stradanja, legenda o mostu ljubavi nekako bila potpisnuta u zaborav. Obnovila ju je, međutim, na samo njoj svojstven način, najveća srpska pjesnikinja Desanka Maksimović nakon što su joj je ispričali ovdašnji mještani. Naime, inspirisana tužnom pričom pokojna književnica napisala je jednu od svojih najljepših ljubavnih pjesama - „Molitva za ljubav“, čime je legendu sačuvala od zaborava. Desanaka svojom pjesmom koja će vječno žijveti, a zaljubljeni parovi zaključavanjem katanca na mostu, čuvaju uspomenu na Nadu i Relju, i jednu veliku ljubav koja se nažalost neslavno završila, ali je svakako vrijedna pomena. 

Bez dileme, most ljubavi jeste jedan od simbola Vrnjačke Banje. Svakodnevno ga posjećuju sve generacije. Zaljubljeni kako bi se „zaključali“ na njemu, oni malostariji zbog simpatija prema tom činu mladih i sjećanja na prošle dane. Od prodavaca katanaca se može čuti kako i parovi u poodmaklijim godinama kupuju katance, dok djeca pak dolaze iz radoznalosti da razgledaju imena ispisana na katancima. Mnogi među njima će, kad stasaju ispisati i svoja imena ovdje. Od katanca kojih ima na desetine hiljada ograda se ne vidi, most je nemoguće promašiti, a da čar bude potpuna katanci na odsjaju sunca dobijaju zlatnu boju. Ovdje se ništa ne prepušta slučaju. U obližnjim radnjama ili kod prodavaca kraj mosta, katanci se mogu kupiti u različitim veličinama i bojama zajedno sa ključem. Dakako, ljubazni prodavci rado pozajmljuju flomaster onima koji ovdje ispisuju imena. Najčešće se prodaju katanci sa tri ključa, od kojih se jedan baca u rijeku a preostala dva zadržavaju zaljubljeni parovi. 

Mnogi most ljubavi porede sa fontanom u Rimu u kojoj se bacaju novčići radi ostvarenja želje. Kako kažu u komunalnom preduzeću u Vrnjačkoj Banji, zbog težine grozdovi katanaca otpadaju, pa ih zaposleni u toj službi redovno odnose u magacin. Ti katanci će biti pretopljeni u skulpturu koja će biti još jedno od obilježja Vrnjačke Banje i još jedan od simbola ljubavi. Zaista, riječ je o mjestu koje „ključa“ od pozitivnih vibracija. Gotovo da se mogu doživjeti ljubavne priče Nade i Relje, oslušnuti pjesma ”Molitva za ljubav” Desanke Maksimović, ali i shvatiti opravdanost dolaska dvoje mladih iz Sutomora zarad „zaključavanja“ ljubavi. 

 

Takmičenje na Dan zaljubljenih

 

Most koji se nalazi u centru grada, predstavlja i svojevrsnu turističku atrakciju. Već duži niz godina, na Dan zaljubljenih održava se takmičenje „Poljubi me“ na samom mostu, i to u kategorijama - najduži poljubac, najstariji par i najatraktivniji par. Ekipa „Dana“ pozvana je od strane organizatora da ove godine isprati taj događaj... 

Čuveniji od poznatih mostova u Parizu

 

Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji, na čijoj ogradi zaljubljeni godinama ostavljaju katance da bi “zaključali” i “sačuvali” svoju ljubav, ima dužu tradiciju od svih pariških mostova koji su mnogo čuveniji, objavio je nedavno američki “ New York Times”. 

U tekstu tog lista pod naslovom “Zveket ljubavi na mostovima u Parizu” navodi se da su pariški mostovi poznati u cijelom svijetu, ali da je Vrnjačka Banja preteča svih njih, jer je prvi katanac na tamošnjem mostu stavljen još prije 100 godina i značio je zalog ljubavi srpskog vojnika, koji je krenuo na front, svojoj izabranici.

Komentari
Ja
Ja: Bravo
16.12.2017 18:36
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar