Ћирилица Latinica
18.09.2023.
Политика

Бечић распршио све Милојкове наде: ПЕС-у недостижна и проста већина у парламенту

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Из Покрета Европа сад су поручили да је став Предсједништва Демократа да пресудан глас за избор нове владе не буде са листе ДПС-а и СД заправо став који је ПЕС већ изгласао на главном одбору

...

Предсједништво Демократске Црне Горе једногласно је прихватило предлог лидера партије Алексе Бечића да се обавежу да неће ићи у коалицију са посланицима који су били на листи ДПС-а и СД.

"Дану" је незванично потврђено да је Бечић инсистирао на томе да неће бити кандидат за предсједника Скупштине уколико његов избор буде зависио од Мехмета Зенке и посланика СД, а предложио је и да његова партија заузме исти став када је у питању избор 44. Владе.

Многи сматрају да је оваква одлука Предсједништва Демократа извела на чистац досадашње преговоре о формирању Владе и да, барем засад, нема ни удаљене сумње о скупштинској већини, јер је извјесно да за нови владу, у овом тренутку, не би гласале најмање двије посланице Покрета Европа сад, а мандатар Милојко Спајић не може рачунати ни на глас Мехмета Зенке, јер је он са листе коју је предводио ДПС.

На другој страни, из Покрета Европа сад су поручили да је став Предсједништва Демократа да пресудан глас за избор нове владе не буде са листе ДПС-а и СД заправо став који је ПЕС већ изгласао на главном одбору.

"Подсјећамо јавност да је наш Покрет управо донио одлуку да се о саставу нове владе разговара са оним представницима и партијама које су нашег лидера подржали на консултацијама код предсједника државе" – наводи се у саопштењу ПЕС-а.

Како су додали, уколико и други субјекти и сви посланици буду поштовали донијете одлуке, Влада ће бити изгласана од стране оних који су подржали Спајића за мандатара, што значи да већина неће зависити од посланика са листе ДПС-а и СД.

Иначе, медији су јуче објавили информацију да је у Подгорици одржан нови састанак представника партија које преговарају о формирању 44. Владе и да није завршен договором. Састанак је одржан у хотелу "Бристол" у Подгорици, а иницијатор је био мандатар Милојко Спајић.

Према сазнањима портала РТЦГ, ништа конкретно није договорено, како о будућим конституентима Владе, тако ни о броју ресора и рјешењима за министре.

Њихов извор, који је присуствовао разговорима, казао је да је договорено само да се нови састанак одржи крајем мјесеца, након што се из САД врати државна делегација предвођена предсједником државе Јаковом Милатовићем.

Осим Спајића, састанку су присуствовали и Алекса Бечић, Владимир Јоковић из СНП Црне Горе, Ервин Ибрахимовић из БС, Фатмир Ђека из коалиције Албанска алијанса, Ник Ђељошај из Албанског форума, Адријан Вуксановић из ХГИ и Срђан Павићевић из Цивиса. Није било представника Уједињене Црне Горе, али ни коалиције "За будућност Црне Горе", са којима је мандатар раније преговарао.

Изгледа да Уједињена Црна Гора није дио актуелних планова мандатара, иако је била партнер на листи коју је предводио на ванредним парламентарним изборима.

"Прво, сасвим је нејасно чији су то мандати у овом тренутку. Друго, ми имамо само један мандат, али и само један образ и главу којом самостално промишљамо"– саопштио је раније Горан Даниловић, предсједник Уједињене Црне Горе.

Упркос томе што је Спајић још 10. августа добио мандат да формира Владу, за шта има рок од 90 дана, још се не назире договор, нити се зна поуздано ко ће бити конституенти будуће владе и владајуће коалиције. У међувремену, Спајић и Милатовић су се састали двапут и разговарали о формирању Владе и корацима које треба предузети.

 

www.dan.co.me 

Коментари
Baranin
Baranin : Milojko Kripto kleptoman Pravi dpsovac a ovamo se folira Bečiću ogradi se i skloni od milojka inače ćeš na sledeće izbore imati 7% podrške pa ti vidi je li ti toliko bitna ta fotelja u skupštini.
18.09.2023 23:29
ZA.ALEKSU (LJALJA)
ZA.ALEKSU (LJALJA): Ne pada snijeg da pokrije brijeg nego da svaka zvjerka ostavi trag e bas fino neka CG javnost zna da Becic koji glumi gradjanistu nije nista drugo no jos gori od Frontovaca i da pisaju u istu tikvu.Frontofci bar otvoreno kazu sto misle( nista dobro CG i Crnogorcima) a Ljaljo ,,veliki,,demokrata sve uvijeno u oblandu a ustvari isti K......drugo pakovanje.
19.09.2023 00:01
Bastro
Bastro: Ljaljo prijatelju dragi,mani se ćorava posla jer politika nije za tebe.Prijateljski savjet od tvojeg prijatelja Bastra
20.09.2023 13:27
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar