Ћирилица Latinica
07.09.2023.
Политика

Кнежевић: Сада постоје два ПЕС-а, Милатовићев и Спајићев

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Један од лидера коалиције За будућност Црне Горе Милан Кнежевић поручио је, гостујући на Телевизији Вијести, да су спремни да сјутра наставе разговоре са мандатаром за састав 44. Владе Милојком Спајићем. Он је навео да никад од Спајића нису написмено добили понуду о Влади, те да им је он нудио Министарство европских послова и ресор просвјете.

Кнежевић тврди да Спајић нема подршку четири посланика са своје листе, једног посланика Уједињене Црне Горе, а да СНП (Социјалистичка народна партија) још није одлучио да ли ће бити дио приче, те да функционер ПЕС Андреј Миловић каже да су спремни да преговарају са Социјалдемократама (СД).

Кнежевић је додао да је Спајић неискусан у политици и да је на таласу еуфорије који је настао након побједе Јакова Милатовића на предсједничким изборима, вјероватно мислио да ће и преговарачки процес након парламентарних избора, на којима је очекивао много бољи резултат за Покрет Европа сад (ПЕС) ићи у правцу бизнис или берзанског аранжмана.

"Ипак је ово политика и мандатар је показао једно неискуство и што се тиче коалиције ЗБЦГ, ми нисмо ставили тачку, ни три тачке и позивамо га да наставимо тамо гдје смо стали, јер је запао у ћорсокак и иде у правцу изневјеравања изборне воље од 11. јуна и 30. августа, полако узимајући посланика са листе Демократске партије социјалиста с којом се обавезао да неће правити никакве коалиције. Ми смо спремни сјутра да наставимо разговоре са мандатаром Спајићем и мислим да је то за његово добро. пред њим је политичка будућност уколико буде показао једно искуство, трпељивост и мудрост, уколико не буде слушао са стране, ни унутаршње ни спољне „пријатеље“ да их тако назовем и ако буде слушао вољу грађана. Уколико то не буде урадио може се угасити као звијезда падалица" – нагласио је он.

Кнежевић је истакао да они сматрају да Бошњаци и Албанци треба да буду у Влади, али да неки не желе ЗБЦГ у њој. Он је рекао да су од почетка фингирани преговори о влади са коалицијом ЗБЦГ.

"Неко други има проблем да Срби буду у Влади, то је рекао господин Ибрахимовић. Не желе нас у влади јер имамо јасне ставове око Косова, јер смо се све вријеме борили за одбрану интереса српског народа у Црној Гори. Истински представници Срба нису они који мисле да су они најгори на Балкану. Имам право да кажем да сам ја аутентични представник српског народа у Црној Гори" – додао је он.

Како је додао, ниједан Србин није гласао Европу сад да би Спајић казао да неће са ЗБЦГ. Европа сад је, како је додао, након успјеха доживјела пад.

"Сад имамо два ПЕС-а, Спајићев и Милатовићев" – додао је Кнежевић.

Он је навео и да се са Спајићем састао шест дана након избора.

"Тад ми је рекао да су мањинске партије против наше коалиције, а и казао је да одређене стране амбасаде одобравају мој улазак у Владу и да би моја партија могла да уђе због комунистичке прошлости моје породице. Ипак, ја нисам издајник и не бих издао свог колегу Андрију Мандића" – рекао је Кнежевић.

Он је навео да су имали телефонски разговор током којег је Спајић нудио министарство европских послова и просвету. Кнежевић је нагласио и да нису написмено добили понуду.

Кнежевић је навео да је Спајић понудио и њима и лидеру СНП-а Владимиру Јоковићу понудио ресор спорта, те додао да су тада схватили да он води паралелне преговоре.

"На сваком разговору смо Спајића питали ко ће чинити будућу владу, он је говорио да не зна. Просвјету је нудио Бошњачкој странци, спорт и омладину СНП-у.. Спајић је у једном трену од нас тражио да га мањински подржимо. Ми не одбијамо понуду, али смо тражили предсједника парламента, саобраћај и енергетику" – објаснио је он.

Кнежевић је навео да су 19. јула добили принципе које су прихватили.

–"Нама Спајић заказује састанак 20. јула. У 11 и по увече мене зове пријатељ каже да Андреј Миловић и још један високи функционер ПЕС-а желе да се виде са мном. Састајемо се у 12 и по увече, Миловић нам је казао да постоји отпор да будемо дио владе, као и да је Крвавац против тога. Казали су да долазе да нам понуде оно што су понудили Бошњачкој странци. То нисмо прихватили, јер смо се шест сати након тога састали са Спајићем" – рекао је он.

Он је истакао да више веза са Београдом имају функционери Покрета Европа сад, него они.

"Ја се не кријем, Миловић је тражио да буде министар правде и предлаже мени да Бошњаке елиминишу из Владе"- додао је Кнежевић.

Кнежевић је рекао да су се неки људи из Покрета Европа сад (ПЕС) више пута састајали са предсједником Србије Александром Вучићем и његовим најближим сарадницима него он, те да им је то рекао и предсједник Црне Горе и замјеник предсједника ПЕС Јаков Милатовић.

Навео је и да прихватају три ресора, иако им по броју гласова припада седам.

Он је навео да је процес расцјепа у ПЕС-у неминован и додао да Спајић треба да настави разговоре са њима.

"Нама је Спајић рекао да има притиске од њемачког амбасадора" – додао је он.

Кнежевић тврди да га ни један предсједник државе не држи у шаци, те да све може да погледа у очи.

"Немам дугова ни према коме, на мене нико не смије да подигне тон, ни Вучић, ни Путин. Не подносим рачуне никаквим амбасадама – истакао је он.

Коментари
BAHRIJA
BAHRIJA: JASAM ZA SPAJICEV PES, MILATOVIC JE CETNIK I SLUZI RUSIMA
07.09.2023 23:49
Samir
Samir: Zivjeo Spaic, nema nista od cetnika u vladu nase Crne Gore. Ervin nece dozoliti sve vam je uzalud
07.09.2023 23:51
гаврило
гаврило: Бахрији и Самиру ипак сте ви за Ердогана, њега највише волите, што рече ваш бабо из Сарајевске касабе - златно доба за вријеме Одманлија! Што се тиче “ четника” Милатовића, колико знам, његови су били партизани! Но Бахрија и Самире, ђе су били ваши ђедови? У Ханџар дивизији? А можда и знате када сте превјерили?
08.09.2023 07:58
don Milo
don Milo: ZBCG...NE i NEEEE!Ostali napred!
09.09.2023 09:54
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar