Ћирилица Latinica
03.06.2020.
Регион

Професор Селимовић: Сви смо ми Срби, и то свако зна!

Аутор: Редакција 16 Оставите коментар

Муслимани никада нису постали Турци јер су сачували свој матерњи језик, стару традицију и увек су знали своје порекло, каже историчар и професор Салих Селимовић за недељник Печат, појашњавајући узроке историјског раздора Срба муслиманске вероисповести и Срба православаца.

...............

Историчар и професор Салих Селимовић врстан је познавалац тема везаних за српско-муслиманске односе и проблеме који су се „провлачили“ кроз нашу, не много срећну, балканску прошлост. Аутор је вредних књига, на десетине студија, научних радова о пореклу и историји Срба муслиманске вероисповести.

Објашњавајући питање порекла данашњих муслимана у Србији, БиХ, Црној Гори, Македонији, КиМ, питање њихових корена, указујући и на суштину и природу вишевековне неслоге Срба и муслимана, једног истог народа различитих вера, на почетку разговора, он каже:

„Данашњи муслимани, који су са простора бивше СФРЈ, у већини словенског су порекла. То је у науци неспорно, мада има и оних који би ‚хтели‘, реч је о босанском и делу рашких муслимана, да су богумилског порекла. Не знају или неће да знају да су богумили само једна хришћанска јерес, може се слободно рећи у православљу, а никако неки посебан богумилски народ. Ако је велики део босанских богумила дошао из Рашке, па они су могли да буду само Срби. Богумилством жели да се докаже нека стара посебност, ‚индивидуалитет‘ из којег се временом наводно конституисала бошњачка нација. Покушава да се докаже да постоји неки историјски ‚континуитет‘. Ако су српска племена била доминантна у Рашкој, Зети, Босни, Травунији, Захумљу, Неретви, Усори, Соли и створила српске средњовековне државе, што је у историјској науци неспорно, па којег би то онда могли бити порекла домаћи муслимани по доласку Турака Османлија, од којих ће примати ислам?, казује професор Селимовић.

Он додаје да су ислам прво прихватиле властелинске православне породице, као и трговци, занатлије и сточари власи у брдско-планинским пределима где је деловање Српске православне цркве било слабије.

„Знатан број хришћана је исламизиран и кроз данак у крви (девширма). Неки родитељи су урезивали крст на чело дечака или им ломили и секли прсте на десној руци како би их спасили да не буду одведени у Истамбул и постали „Турци“ јаничари. Вук Караџић је констатовао повлашћени положај оних који су прешли у ислам следећом реченицом: „Ако се ко од раје потурчи, одмах има сва права као и остали Турци; не само што га неће прекорити пређашњом вером него ће га још свако радије помоћи него рођеног Турчина.“

У руралним срединама исламизација је до краја 15. и половине 16. века била скоро непозната изузев западно од Пљеваља у пределу Буковица. У ретким случајевима, у неким паланкама и касабама, исламизација је попримила масовнији карактер и тај талас је потрајао до око 1540. И поред прихватања вере освајача никада домаћи муслимани нису заборавили матерњи језик, а у отменијим круговима се увек писало ћирилицом коју су често називали босанчица, беговско писмо или Стара Србија, како су је они сами називали. Ћирилица и српски језик су били у употреби и на турском двору, а Дубровник је у преписци са турским достојанственицима, који су били пореклом „наше горе лист“, користили ћирилицу и српски језик још од 1420 године!, тврди професор Селиховић и додаје и да је Султан Мехмед Фатих говорио и грчки и словенски, заправо српски.

И касније, када је дошло до радикалније исламизације, ипак су биле сачуване и многе хришћанске и уопште аутохтоне народне традиције и празници као што су Божић, Савиндан, Ђурђевдан, Видовдан, Младенци, каже овај историчар из Сјенице.

„У народном календару код муслимана, поготово у руралним срединама, све до данашњих дана се користи одредница од Божића или до Божића, за Видовдан, по Ђурђевдану или на Прокопље (св. Прокопије) неће да раде“, додаје Селимовић.

Он додаје и да наши муслимани нису чином прихватања ислама постајали Турци. Они су и даље, без обзира на то којем друштвеном слоју припадали и на којим положајима се налазили, чували матерњи језик, писмо и многе народне обичаје из времена када су били хришћани, најчешће православци.

“Од етничких Турака су се увек разликовали. Ни Османлије у њих нису имали поверења, па су на везирски положај или неког главног паше скоро увек у Босанском пашалуку постављали Турке који су били пореклом Анадолци, Албанци, Грци, Бугари, Курди, Мађари, а наше су слали у удаљене провинције простране Империје. Турци су потцењивали и исмејавали муслимане називајући их Бошњацима, што у дословном преводу значи празноглав, глуп, тврдоглав. Дакле, муслимани нису третирани као прави Турци, а ни они сами у души се нису тако осећали. После престанка османлијске владавине они су се нашли „ни на небу, ни на земљи“. Осећали су несигурност и повлачили су се у себе. Многи нису могли да схвате и прихвате историјску реалност. Велика маса је била и потпуно анационална.

Ипак, известан број муслиманских интелектуалаца, трговаца и племства (аге и бегови) знали су за своје хришћанско српско порекло и покренули су питање националног освешћивања муслимана и враћања својим предачким коренима! Са друге стране, било је неразумевања од једног дела српске интелектуалне и политичке елите за тај процес! То је код многих муслимана изазвало револт, па су из нашег пословичног ината хтели бити свако, само не Срби. Такве околности нашим непријатељима су и те како одговарале и у том правцу су они спроводили бескрупулозну и веома ефикасну пропаганду, наглашава овај историчар из Сјенице и додаје:

„Српски национални корпус изгубио је огроман број муслимана чији су корени српски! Слично се догађало и са Србима католицима. Да завршим оном чувеном, још непревазиђеном констатацијом умног Меше Селимовића: „Отргнути смо, а нисмо прихваћени. Као рукавац што га је бујица одвојила од мајке ријеке, и нема више ни тока, ни ушћа, сувише мален да буде језеро, сувише велик да га земља упије“, каже он и наглашава:

“ Муслимани, који се од 1993. изјашњавају као Бошњаци, у Старој Рашкој и у БиХ, нису никада могли бити Турци, Иранци, Саудијци. Огроман је број муслимана који имају српска, односно словенска презимена. Бошњаштво из периода османске и аустроугарске владавине је промовисао освајач и окупатор из својих интереса. Ово сада је трећи пут да се наши муслимани опредељују да су Бошњаци. Не оспоравам право да се сваки човек, па тако и муслиман, национално изјасни или не изјасни, како хоће, па и као Бошњак. Друга је ствар синтетичко стварање националног колективитета. Ту се морају поштовати научно утемељене одреднице“, каже Селиховић у свом интервјуу за лист Печат.

За крај свог интервјуа професор Селиховић је додао да муслиманима не могу да буду ближи ни Турци, ни Арапи, нити било који други народ од браће и суграђана Срба.

„Никада не би требало да заборавимо `Да је брат мио које вере био` и да `Ко неће брата за брата, хоће туђина за господара`“, закључује професор Селиховић на крају свог разговора за лист Печат.


(Интермагазин)

Коментари
Ilhan
Ilhan: Tako je amidza moj dobri. Svi smo Srbi i moja familija se time ponosi. Nas je Emir Kusturica, nas je dr Smajo Sabotic, ali su nasi i Mesa Selovic, Salih Selimovic, isto kao i nasa hriscanska braca Srbi - Ivo Andric, Laza Kostic, Rastko Nemanjic....
03.06.2020 13:33
Рада
Рада: Све је више Муслимана и католика који се диче коренима и не дају да се забрани истина о њиховим српским коренима. Па одемо на Цетиње у Архив државни и лако сви видимо да осим Срба (95 %) и Арнаута (5%) није било друге нације у Црној Гори до 1945. Тада настају Црногорци, а много касније Срби мухамеданци почињу да се изјашавају као Бошњаци и Муслимани, иако је Муслиман само вјера а не нација. Титов производ. Само да се Срби препополове. Али враћа се све на своје. Све више муслимана се враћа у православље, само што се још о томе тако масовно не извјештава,
03.06.2020 13:40
Drndoje
Drndoje: Bravo za brata SALIHA.
03.06.2020 13:41
Igor
Igor: rekao je sve sto je poynato , nista novo
03.06.2020 14:19
Za saliha
Za saliha: Srecno 🇸🇰
03.06.2020 15:23
Dzoni
Dzoni: Svi muslimani u ex yu su islamizirani srbi a svi muslimani u svijetu su hriscani pogledajte kada je islam nastao 6 ili 7 vjekova posle hriscanstva ako pogledate njihov kuran i nasu bibliju vidjecete mnogo slicnosti ili cak istih stvari kuran je prekopirana biblija na posljetku kod nas prvi covjek je Adam a kod njih Adem prva zena kod nas je Eva a kod njih Hava naravno treba da se postujemo uzajamno uostalom kroz sve nas prolazi ista krv iste crvene boje zivio i ti i tvoja porodica gospodine Selimovicu
03.06.2020 16:06
abc
abc: Pricam ti pricu dje goveda ricu!Sto se vi muslimani ne vrstite korjenima koje toliko"obozavate"
03.06.2020 22:48
Pero
Pero: Gospodjo Rado samo jedno cu Vas pitati. Kako ste??? ahahahahahahahaahahahahahahaahahahah o vecih gluposti od Vaseg komentara odavno nisam procitao. I hvala Vam na komentaru i hvala ovom portalu sto dozvoljava ovakve komentare al ozbiljno. Jer u ovakvom teskom vremenu humor je nesto sto nas lijeci i spasava svakako. A vas komentar me tako nasmijao jer nemam rijeci show. Sve ima granicu al ljudska glupost izgleda ne. O boze ahahahahaahahahahahaahahahahahahaaha
04.06.2020 10:27
roki
roki: Pa da...I Hrvati su Srbi,i Bosnjaci, Crnogorci-nesporno,Makedonci-naravno. Rusi, Englezi,Nemci i Francuzi isto tako ,samo jos nisu svesni
04.06.2020 11:36
za Peru i Rokija
za Peru i Rokija: Bravo,rekli ste tacno ono sto je istina i takodje,tako mislim.Sta se ovo desava sa stadima,u 21.vijeku brbljaju o vjeri,religiji,ko kada,ko dje,ko kome.Batalite vise vase litijanje i prozivanje ko je kada postao i zasto.Pitajte Judejce ko je stariji.
05.06.2020 15:59
za selmu
za selmu: Ko je ovaj profesor,nepoznat za mene?Ima pravo da se moli u crkvi da se osjeca Srbinom,ali tisu misu,ne nameci drugima,ja se ne osjecam pi njegovim"saznanjima".Savjet:korigujte imena niko vam ne brani i nazad korjenju.
05.06.2020 16:13
Guj Do
Guj Do: Imamo srecu da okupatori nisu bili Kinezi, ovi nasi danasnje Bosnjaci bi nas ubjedjuivali da su sa Tibeta i da su Budisti os pamtivjeka da su im oci kose i da kuci iju pirinac sa da stapica.
05.06.2020 23:43
rolls royce
rolls royce: Da ne budu samo Ilhan i Salih Srbi, od sutra i ja mijenjam nacionalnost i postajem Srbin.
08.06.2020 19:18
Omerbeg
Omerbeg: Srbi nisu ni postojali u Bosni do prije 150 god tj bili su Bošnjaci pravoslavne vjere. Tako bar piše u Načertaniju.
01.11.2020 20:21
dolovac_hayro@hotmail.com
dolovac_hayro@hotmail.com: Bosnaci
18.11.2020 02:17
Branko
Branko: Samo se cuje muka goveda tako zboris i zbori za sebe
04.03.2021 22:50
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar