Ћирилица Latinica
16.11.2023.
Регион

У ВИНУ ЈЕ ИСТИНА: Сајам који потврђује да је "Отворени Балкан" будућност региона

Аутор: Редакција 6 Оставите коментар

У главом граду Србије данас је свечано отворен Други Сајам вина у оквиру Иницијативе "Отворени Балкан".

Предсједник Србије Александар Вучић казао је да се на другом сајму Винска визија Отвореног Балкана очекује између 30.000 и 50.000 посјетилаца и да је овај трећи по величини у Европи, после сајмова у Верони и Дизелдорфу.

Вучић је у разговору са предсједником Црне Горе Јаковом Милатовићем уочи церемоније отварања сајма рекао да је на сајму присустно око 40 излагача из Црне Горе, што је велики број за земљу те величине. 

„Прошли пут су направили одличну промоцију свог вина Нота, то је добро вино. Поносан сам на српска вина која најбрже напредују. И црногорска вина добро напредују“, рекао је Вучић и додао да када је реч о винима никога не можеш да превариш.
 

На тржишту аутомобила можеш да превариш, али код вина не, истакао је Вучић. Укупно излаже 604 произвођача вина.

Милатовић је рекао да и Црна Гора биљежи напредак у винарству захваљујући малим винаријама, али да су ипак „Плантаже 13. јул“ њихово највеће богатство у том сектору.

Вучић је додао да сматра да су вина у Србији ипак мало боља, али да се радује свим добрим винима, као што су и она из Италије и Француске која су стигла на београдски вински сајам.

Милатовић је рекао на то да се са председником Србије не слаже баш по свим питањима, али да је свакако по питању вина слажу.

„Дошао сам на позив председника Србије. Вино нас спаја без обзира на неке ситне разлике. Честитам Вучићу на једној сјајној идеји и доброј организацији, а да ли ће се нека реигонална интеграција звати ОБ или Берлински процес је мање важно. Важно је да сарађујемо и то је најважнија порука“, нагласио је Милатовић.

Вучић је на то приметио да у Берлину не воле оно чиме они не могу да управљају и да у инат он баш воли оно чиме ми управљамо.

Позивам све грађане Србије да дођу и виде величанствени сајам, поручио је Вучић.

Мале винарије су носиоци развоја винске индустрије Србије и оне су допринијеле да се све више пију домаћа вина, изјавио је предсједник Србије.

Навео је податак да Србија сада има 467 малих винарија и да је њихов чак број удесетостручен у односу на прије пет година.

„Ове мале винарије и наши храбри људи су носиоци развоја винске индустрије. Извозе и продају на домаћем тржишту и све се више продају њихова домаћа вина“, нагласио је Вучић.

Неке од тих малих винарија, према његовим ријечима, су у сиромашним деловима наше земље допринеле се да ти делови обогате на изврстан начин.

Вучић је пожелио срећу и успјех свим излагачима током обиласка њихових штандова и заједно дегустирао различите врсте вина током обиласка штандова заједно са предсједником Црне Горе и македонским премијером, Јаковом Милатовићем и Димитром Ковачевским.

Честитао је малим произвођачима на добрим производима и пожелео успјех у наступу на сајму и иначе у послу.

Коментари
Za ove
Za ove: Ne alkoholu. Reci ne otvorenom Balkan dok smo "TRIJEZNI"!!! Za dzabe neki pokusavaju da nas "OPIJU"!!! Samo 💶 💶 💶 i nista drugo!!! 👋👋
17.11.2023 10:47
🍷
🍷 : Sajam 🍷, otvoreni Balkan, 🤔🤔🤔😂😂😂😂
17.11.2023 11:12
Gano
Gano: In vino veritas.Još nam nedostaje savez sa Srbijom,jedva smo se riješili tog bratskog zagrljaja.Koji kreten bi htio biti opet sa njima.
17.11.2023 13:00
Prc mne
Prc mne: Podukljice na aparatima😆
17.11.2023 13:06
Radule
Radule: TITO je Rusima rekao njet,MILO Srbima i slobu to su bili mudonje a ne Milatovic koji se pred vuckom ponasa ko djak prvak pred profesorom,tuzno ali takva nam je sudbina.
18.11.2023 10:26
DNO DNA
DNO DNA: Veliki clanak ali ni rijeci kako se Vucko sprdao sa ovim nasim slucajnim a samo treba pogledati insagram fejzbuk i ostale tabloide
20.11.2023 00:42
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar