Ћирилица Latinica
20.08.2023.
Туризам

Сезона трпи због недоласка туриста из Русије: Прије санкција и замрзавања имовине Руси остваривали 3.470.593 ноћења у ЦГ

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Министар економског развоја и туризма (МЕРТ) Горан Ђуровић саопштио је јуче да је у првој половини године остварено 453 милиона еура прихода од туризма, што су, према његовим ријечима, никад бољи приходи. Међутим, ти приходи би оборили рекорд из 2019. године, али фале туристи из Русије у оном броју у којем су те рекордне године били у Црној Гори.

Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић казао је да су приходи од 453 милиона еура од туризма добра вијест, али да су су разлози инфлација и велики број Украјинаца и Руса који привремено бораве у Црној Гори. Како је објавио на Твитеру, тек када се утврди њихов утицај на туризам, знаће се стваран раст.

Ипак, простим поређењем са 2019. годином долазимо до закључка колико смо могли зарадити да нисмо у потпуности увели санкције Русима, укинули директне летова, а многима замрзнули и имовину.

Прије четири године, према званичним подацима Монстата, у Црној Гори је боравило 384.689 руских држављана. Колико су за нас били значајни као туристи најбоље говори податак о броју ноћења, гдје су били убједљиво први. Прецизно, Руси су те рекордне 2019. године остварили невјероватних 3.470.593 ноћења.

Вјеровали или не, за шест мјесеци ове године број долазака и ноћења руских држављана у колективном смјештају износио је свега 55.757.

Јасно је да би приходи били драстично већи да су ту традиционални гости. Новац који је годинама завршавао у нашој државној каси, сада је преусмјерен у азијске земље, али и Турску, која је ове године дестинација коју највише посјећују Руси и која биљежи раст броја туриста.

Турска је једна од малобројних земаља која није увела санкције Русији. То су правдали чињеницом да не желе ударе на своју економију, поготово у туризму, гдје имају импресиван раст, за који су великим дијелом заслужени гости из Русије.

Са друге стране, Црна Гора, која је традиционално годинама била земља број 1 за љетовање Руса, одлучила се на увођење санкција и замрзавање имовине и то без одлуке суда.

Већ више од годину нема ни директних летова, а број долазака Руса је далеко испод оног на који смо навикли.

Уставни суд треба ускоро да се изјасни и да ли је у складу са Уставом замрзавање имовине руским држављанима, а уколико се потврде сумње правних стручњака, који су упозоравали да није, Црна Гора ће се наћи у проблему јер ће се суочити са тужбама за надокнаду штете.

www.adria.tv

Коментари
Susanj
Susanj: Rusi će svakako ovdje doći ali kao oslobodioci, ka vazda. Uostalom, pola nekretnina je njihovo svakako. Samo da srede NATO bolesnike pederske i kurton od zelenskog (namjerno malo "z")... Mada zelenski je nebitni kurtončić kokainčić
20.08.2023 20:16
Noke
Noke: problem su Partiski uhjebi na areaodromima koji ne dovode avio linije, nema u Tv noćno sletanje, zastiđe i državni službenici koji nisu u stanju rekonstruisati put od ul do hn!
22.08.2023 19:19
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar