Ћирилица Latinica
25.08.2023.
Туризам

За разлику од Црне Горе Шпанија успјешно доводи руске туристе и поред санкција

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Црна Гора је, испуњавајући стопроцдентну усаглашеност са вањском и безбједносном политиком Европске уније, 10. јуна прошле године замрзла 44 некретнине 34 руска држављанина којима су уведене санкције.

Црна Гора није успјела ове године да надомјести мањи број долазака туриста из Русије, а грађани ове државе и из Украјине који стално живе овдје не могу се третирати као туристи, каже директор Центра за истраживање и развој туризма Петар Голубовић.

Разлог за мањи број руских туриста у сваком случају је чињеница да је Црна Гора увела и индивидуалне санкције овој држави.

Ипак, постојале су могућности да се валоризује изузетан потенцијал руског тржишта када је туризам у питању, али нисмо успјели дфа га искористимо. А позитивних примјера има на претек. Тако је, на примјер, број руских туриста у Шпанији је у првих шест мјесеци порастао за 73 одсто, саопштило је данас одјељење за туризам Амбасаде Шпаније у Москви.

Подсјетимо Црна Гора у Москви нема ни амбасадора, а камоли одјељење за туризам.

У саопштењу се даље наводи да је од јануара до јуна ове године 155.052 држављана Русије посјетило Шпанију, преноси ТАС С.

Руси су у Шпанији за првих шест мјесеци потрошили преко 274 милиона евра, а просечан трошак по особи је био 1.768 евра.

"Шпанија жели да олакша повратак руских туриста када се за то створе услови" - закључује се у саопштењу амбасаде.

Рекордан број туриста из Русије је у Шпанији забиљежен 2013. године, када је ову земљу посјетило скоро 1,6 милиона људи.

Директор Центра за истраживање и развој туризма Петар Голубовић је у Јутарњем програму Телевизије Црне Горе казао да је у колективном смјештају сезона кренула јако добро и да је број долазака био на рекордном нивоу.

„Број долазака туриста у периоду мај, април, март, проценат је био значајно већи у односу на прошли али и у односу на 2019. годину. Ти подаци су нам давали право да вјерујемо да ће и шпиц љетње туристичке сезоне наставити у истом смјеру и да ће број долазака бити на нивоу који ће поставити такве резултате који ће у будућности бити репер као што је данас рекордна 2019. година“, казао је Голубовић.

 Сматра да податак о приходима од туризма у овој години треба узети са резервом.

„Тај податак треба узети са резервом јер смо имали значајан број долазака људи које не можемо третирати као туристе а у званичној статистици Монстата они се третирају као туристи. То су људи који живе међу нама то су прије свега људи из Русије, Украјине који су се преселили код нас. Неки податак с којим је изашао и Предсједник да је то број од 60 хиљада људи што чини око 10% становништва Црне Горе и то је велики број људи који утичу на економију али их не можемо третирати као туристе“, истакао је Голубовић.

Министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић саопштио је претходних дана да никада боље приходе од туризма за 6 мјесеци нијесмо имали те да је у првој половини године остварено 453 милиона еура прихода од туризма. Ђуровић је јуче казао и да је у свим видовима смјештаја у Црној Гори током првих шест мјесеци регистровано 878,02 хиљаде туриста или 40,53 одсто више у односу на исти период прошле године.

Бројке су, каже Голубовић, тачне али, додаје, статистуку треба узети са резервом.

 „Ако уђемо у мало дубљу анализу података о којима министар прича доћи ћемо до занимљивог податка да је у првих 6 мјесеци у самом приватном смјештају забиљежен број ноћења од 3,6 милиона што би било повећање од 89% у односу на 2019. годину што је апсолутни нонсенс и што нам говори још једно, а то је да су сви људи који су сада наши суграђани, да су се третирали као туристи у статистици о којој се прича. Још један податак који поткрепљује тврдњу да подаци нијесу толико тачни и мјеродавни када су туристи и број долазака туриста у питању јесте то да су у приватном смјештају на првом мјесту по броју ноћења туристи из Русије и они чине близу 2 милиона ноћења за 6 ммјесеци 2023. године. Ако узмете колективни смјештај у коме се подаци много боље воде, руски туристи у јуну су на 14-ом мјесту по броју долазака. Када посматрамо структуру видимо по тој структури, по броју ноћења, да су подаци о којима Ђуровић прича, подаци који стоје, али нијесу мјеродавни за туристичку сезону и успјешност туристичке сезоне“, казао је Голубовић.

Он је закључио да постсезона не може надокнадити изгубљену сезону.

 

www.dan.co.me 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar