Ћирилица Latinica
08.11.2021.
Kultura

"Orden Kneza Nikole Vasojevića" za Jankovića, Giljaču i Kuburovića

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

Književni stvaraoci iz Bara Vasilije Janković i Marko Giljača, kao i Milovan Mišo Kuburović iz Andrijevice, dobitnici su “Ordena kneza Nikole Vasojevića” – najvećeg odlikovanja koje dodjeljuje Udruženje književnika i drugih stavalaca umjetnosti „Sjeverac“ čije je sjedište u Podgorici.

Dodjeljujući ovogodišnjim laureatima priznanja epski pjesnik i književnik Branko Batko Krković podsjetio je da „Sjeverac“ djeluje od 1983.godine kada je u dalekoj Skandinaviji zajedno sa grupom stvaralaca tu književnu asocijaciju osnovao upravo Mišo Kuburović, jedan od nagrađenih, navodeći da je od 2007.godine pod istim imenom rad nastavila u Crnoj Gori.

Govoreći o životu i djelu Nikole Radonjića Vasojevića, po kojem je nagrada nazvana, Krković je napomenuo da je  rođen  1797. godine, u Lopatama u Lijevoj Rijeci, od oca Staniše i majke Jovane, rodom iz Gornje Morače.

Svoju, kako je rekao Krković, zamišljenu kneževinu samozvani knez  je nazvao Holmija - imenom krajnje neobičnim za Vasojeviće.

 „Tvrdio je da se vasojevićka plemena po planini Kom zovu Holmija, što znači brda. Riječ "holm" izvedena je iz crkveno-slovenskog jezika, a znači isto što i riječ "hum" (uzvišenje na ravnici, brdo ili planina).

Njegova biografija je prilično misteriozna, ali je nesporno da je njegova glavna ideja bila da se između Srbije i Crne Gore osnuje mala kneževina Holmija, sa oko par stotina hiljada stanovnika, uglavnom vasojevićkog roda, koji nijesu htjeli, kao nezavisno pleme u to vrijeme, da se ujedine ni sa jednom od ove dvije kneževine.

Bio je engleski vicekonzul u Novom Pazaru, tražio je za svoje ideje pomoć od Francuske, Poljske i Vatikana.

Nikola je bio čovjek koji je inženjersku akademiju završio u Rusiji; pobjegao iz ruske u tursku vojsku;  radio za kneza srpskog Miloša na projektovanju vojnih utvrđenja;  bio engleski vicekonzul;  od Njegoša, koji mu je pjesme posvećivao, dobio titulu knez Vasojevića; čovjek koji je sa igumanom Mojsijom Zečevićem pregovarao da li Vasojevići trebaju da pređu u katoličanstvo, dok ga je Vatikan sumnjičio da je turski špijun?! Grci su ga, s druge strane, smatrali za ruskog agenta.

Nikola Radonjić Vasojević, nesuđeni knez Holmije, svoju zagonetnu biografiju okončaće zagonetnom smrću, 30. maja 1844. godine, u selu Donji Zagarač kod Podgorice. Ubili su ga Njegoševi perjanici, braća Vuko i Todor Toroman i njihov rođak Mićo Toroman. Sahranio ga je lično Petar Ćupić, a knjaz Danilo je, 1857. godine, naredio da se njegov grob uništi.

Nikola i njegova žena Anastasija, Ruskinja, imali su četvoro djece - sinove Aleksandra (Altomana), Ranislava i Svetislava, i ćerku Jelisavetu“ – kazao je Krković, govoreći o nesuđenom knezu „zemlje brda“.

 

Komentari
Љутко
Љутко: Браво Гиљача! Доказао си да си за Копље бољи од Црмничанина Жарка Маровићс. А и није ти то било тешко! Одбиј се од онога гада кога се и онако сваки честит у Црмницу стиди!
11.11.2021 00:23
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar