Ћирилица Latinica
24.09.2018.
Sport

U susret stogodišnjici fudbala u Baru (16.): Iz Druge lige u ponor

Autor: Redakcija 2 Ostavite komentar

Iz prethodnih djelova: Andrija Perović po povratku iz Italije donosi prvu fudbalsku loptu i osniva prvi kluba,1921. godine NK “Četnik”, od njega 1923. godine nastaje NK “Crnojević”. Nakon rata, prvi klub na Pristanu zvao se “Jadran”, onda “Obnova”, pa “Tempo” a od 1949. godine nastaje "Mornar" koji i danas nosi to ime.

Piše: Lazar Macanović. prof.

Nakon Duple krune i plasmana u Drugu ligu Jugoslavije, samo porazi i pad u poslednju, regionalnu ligu

 

Sezona 1994/95

Fudbaleri "Mornara" osvojili su ove sezone prvo mjesto u Crnogorskoj ligi i po prvi put, sa 72 godine svoje istorije, plasirali se u Drugu saveznu ligu. Ova sezona zbog "duple krune", s pravom, proglašena je istorijskom za barski fudbal.

"Mornar" je u prvenstvu zabilježio  23 pobjede, 7 remija i 4 poraza i sa 76 bodova nadmoćno postao šampion. U finalu kupa, Barani su 23. maja, na stadionu Pod Goricom, savladali Crvenu stijenu" sa 2:0.

Među najzaslužnije ljude za uspjeh "Mornara", svakako spada predsjednik kluba Dragan Nikezić kao i Dragan Stojanović koji ostaje i ove godine trener u klubu.  "Mornar" je njegovim angažovanjem ostvario pun pogodak. Kao fudbaleri "Mornara" minulog proljeća nijesu uspjeli u baražu u novoj sezoni su ponovo najavili juriš na vrh.

Od igrača koji su završili prošlo prvenstvo nedostaju: Beatović (otišao u "Budućnost"), Aničić (vratio se u "Mogren"), Bišević (otišao u "Novi Pazar"), Ljutica i Mirković (otišli na studije u Prištinu), Đurašković (pristupio "Mogrenu"), Đukić (potpisao za "Ivangrad"), Ulama (na studije i igraće za "Budućnost), Saša Ivanović (vratio se u matični klub) a ostali su: Raspopović, Bojbaša, i rezervni golman Otašević.

Novajlija ima dosta: Čuljković, Zejak, i Šćepanović iz "Gorštaka", Popović iz "Mogrena", Brđanin iz rožajskog "Ibra", braća Kukuličić i Bjelobrković iz "Zete", Adžić iz "Koma", Bejatović i Ratković iz "Nevesinja, Ramdedović i Marčić koji se vratio sa Malte. Utisak je da je stvoren jači tim nego prošle sezone.

Prvo mjesto Barana na kraju prvenstva posljedica je odličnih igara i izvanrednih rezultata. Ovim skorom Barani su postali strah i trepet za sve protivnike koji ih čekaju naradne godine u drugoj ligi.

Finale kupa Crne Gore - 23. maj 1995. godine

 

Crvena stijena - Mornar 0:2 (0:0)

strijelci: Šćepanović u 46. i Pejaković u 78. minutu.

Mornar: Vuković, Maraš, Duraković, Čuljković, Brđanin, Zejak, Marčić (Pejaković), Ulama (Ratković), Šćepanović, Starčević, Raspopović.

Boljom igrom u drugom poluvremenu, fudbaleri "Mornara" su na stadionu po Goricom uspjeli da pobijede "Crvenu stijenu".  Prije početka finala, član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Crne Gore - Duško Marković, uručio je Baranima veliki pehar za osvojeno prvo mjesto u Republičkoj ligi.

 

Sezona 1995/96

Fudbalsko takmičenje u ovoj sezoni se odvijalo po prilično složenom sistemu. Formirane su dvije druge lige - A i B. Svaka od njih je imala po 10 timova. Na osnovu plasmana i za osvojeni broj bodova u jesenjem dijelu takmičenja, timovi su dobijali takozvane "bonus poene".

"Mornar"se takmičio u drugoj B saveznoj ligi gdje je zauzeo poslednje mjesto i ispao iz lige.

Šta se zbilo sa "Mornarom" od starta u drugoj ligi? Stvoren je novi tim, uglavnom od iskusnih igračaNedostaci na stadionu su uslovili igranje utakmica na strani. Četiri gostovanja, četiri poraza.

Krivicu je na sebe prihvatio Dragan Stojanović i podnio ostavku, sa njim i njegov pomoćnik Branko Davidović.

Nastavila se loša igra tokom cijelog takmičenja.  Svađa oko novčanih nadoknada, nedostatak opreme i ostalih uslova za rad, klupska kasa hronično prazna, morali su kulminirati ispadanjem "Mornara" iz lige.  

Po riječima šefa stručnog štaba - Branka Milačića i njegovog prvog saradnika - Stanka Dumnića, neobavezna igra pojedinaca je bila zabrinjavajuća, za zadnjeg i špic igrača nisu imali pravo rešenje, olako su primali golove iako su imali pouzdanog golmana, jedino je zadovoljila sredina terena.

Sezona 1996/97

Poslije neuspješne minule sezone u drugoligaškoj konkurenciji, povratak "Mornara" u republičku ligu došao u nezgodan čas. Strahovalo se od totalnog raspadanja kluba. Nova uprava sa stručnim štabom krenula je u ovu sezonu veoma ambiciozno. Ipak, umjersto radosti, ponovo je zavladala tužna fudbalska stvarnost. Zauzima se poslednje 16. mjesto i ispada iz crnogorske lige.

Barani su mnogo ozbiljnije ušli u takmičarsku sezonu. Sastav tima iz prošle godine pretrpio je korjenite promjene.

Ostali su samo: Baošić, Zejak, Jovović i Ratković. Na raspolaganju šefa stručnog štaba - Mladena Vukićevića i njegovih saradnika - Željka Kaluđerovića i Nenada Vučkovića, bilo je dosta povratnika iz drugih klubova. Međz njima su Rastoder, Lekić, Raspopović, Petranović, Bojbaša, Aleksijević, Bajramović, Dević, Drpljanin, Perišić, Martinić, Vujačić, Pavićević, Škerović i Turković.

Na kraju prvog dijela prvenstva, "Mornar" je zauzimao 6. mjesto sa 22 osvojena boda, četvrnaest više od poslednjeplasiranog "Bratstva", da bi poslije tredesetog kola ova dva kluba zamijenili mjesta. Samo 9 bodova osvojeno je u proljećnem dijelu prvenstva.

 Sezona 1997/98

Nakon posrtanja od prošle sezone, izabrano je novo rukovodstvo kluba na čelu sa Markom Miloševićem poznatim društveno - političkim radnikom. Orijentisali su se na duge staze da stvaraju igrače iz svoje sredine.

Novi trener stručnog štaba - Svetozar Vujović sa svojim saradnicima Velizarom Merdovićem , Borom Raičevićem i Miloradom Šonovićem, zasukali su rukave.

Načini takvog rada su počeli da daju rezultate. Pionirska ekipa "Mornara" ruši sve pred sobom i pobjednik je kupa južne regije.

Na turnuru republika i pokrajina za kadete koji je odigran u Gornjem Milanovcu, za reprezentaciju Crne Gore igrali su: Željko Mrvaljević, Nikola Nikezić i Žarko Vukčević.

Seniori su na kraju sezone zauzeli 4. mjesto u južnoj regiji , gdje su uz "Mornar" nastupali i "Rumija" i "Sloga" takođe klubovi iz Bara.

 

Rumija - Mornar 0:1 (0:1)

Strijelac: Stojanović u 30. min (iz penala)

Rumija: Kurtović, M. Vuković, Ratković, P. Vuković, Petranović, Jokanović, Jakovljević, Vujačić (Mišković), Bajramović, Raspopović, Bojbaša.

Mornar: Aleksijević, Marković, Kokoruš, Stojanović, Duraković, Drpljanin, Nikić, Senić, Martinić (Tomović), Nenezić, Femić (Lalević).

Igrač utakmice: Vejsel Drpljanin.

 

Mornar - Sloga (Stari Bar) 2:1 (1:1)

Strijelci: Bojić u 41. i Bajramović (autogol) za Mornar a Dabanović u 3. minutu za Slogu.

Mornar: Peković, Marković, Kokoruš, Bišević, Babić, Kovačević (Stojanović)Tomović, Bulatović, Nikić, Nenezić D, Bojić (Novaković).

Sloga: Čalović, Bahović (Stanišić), Asanović, Čobić, Ibrahimović, Ljuljić, Beharović, Ivačković, Dabanović, Bajramović, Bišević.

 

 Željko Kaluđerović

Za razliku od mnogih drugih golmana, Željko Kaluđerović je svoju sportsku karijeru počeo kao igrač a tek nešto kasnije postao je golman. Bilo je to u sezoni 81 / 82. na utakmici protiv "Rudara" u Pljevljima.

Zbog povrede golmana koji je u to vrijeme branio, Željko je na nagovor Danila Delibašića stao među stative i sačuvao ekipu "Mornara" od katastrofalnog poraza koji su očekivali od favorizovanog rivala.

Na toj utakmici bilo je 0:0 a on je proglašen za najboljeg igrača utakmice. Odmah se zapazio njegov talenat kao i nasleđe koje nosi od oca - predratnog golmama barskog "Crnojevića".

Od tada pa do 1987. godine bio je standardni čuvar mreže svog tima. Iz "Mornara" prelazi u "crvenu zvezdu" gdje je branio na preko 150 utakmica.

U tandemu sa Stevanom - Dikom Stojanovićem na golu, "Crvena zvezda" postaje 1991. godine prvak Evrope. Branio je i protiv "Rendžersa" na čuvenom "Ajbroks parku" u Glazgovu.

U to vrijeme "Rendžersi" su bili najskuplja ekipa u Evropi. Sve sami reprezentativci Škotske i Engleske. Kasnije je branio i u "Super kupu" Evrope protiv osvajača "Kupa pobjednika kupova" - Mančester Junajteda".

Po završetku te sezone, otišao je u švedski "JFK", današnji "Đurgarden" gdje je proveo 8 mjeseci kao pozajmljeni igrač "Crvene zvezde".

Nakon toga vraća se u rodni Bar, gdje je branio nekoliko godina a nakon okončanja igračke karijere, ostao je u klubu gdje je sotavio dubok trag.

Trenutno je trener golmana "Mornara" gdje svoje znanje nastoji da prenese mladim golmanima, koji tek treba da pronesu slavu Bara i čuvene barske škole golmana.

 

Slike:

1. FK “Mornar” osvajač "duple krune" u sezoni 1994/95. Stoje s lijeva na desno: Dragan Stojanović, Dejan Raspopović, Predrag Vuković, Mladen Ratković, Goran Mišković, Radoslav Zejak, Ramo Brđanin. čuče: Adžić, Zoran Čuljković, Rudolf Marčić, Veljko Popović, Šarović

2. Ekipa “Mornara” u sezoni 1994 / 95. Stoje s lijeva na desno: Dejan Raspopović, Predrag Vuković, Goran Mišković, Rajko Starčević, Ramo Brđanin, Radoslav Zejak,. čuče: Zoran Čuljković, Aleksandar Ulama, Rudolf Marčić, Stanko Dumnić, Radovan Roganović.

3. Sastav “Mornara”, iz 1995. godine. Stoje s lijeva na desno: Dejan Raspopović, Predrag Vuković, Ramo Brđanin, Miladin Bojbaša, Radoslav Zejak, Zoran Čuljković,. čuče: Radovan Roganović, Rudolf Marčić, Branislav Šćepanović, Mladen Ratković, Adžić.

4. FK “Mornar” u sezoni 97 / 98. Stoje s lijeva na desno: Vasilije Milošević, Boro Raičević, Radovan Dević, Dražen Jovanović, Marko Nenezić, Grupković, Amir Bišević, Nikić, Bašanović, Svetozar Vujović, Gavrilo Radulović. čuče: Bojić, Milutin Marković, Lalević, Bojan Kokoruš, Dejan Nenezić, Mitrović, Edin Duraković, Vaso Miranović.

5. FK “Rumija”, osvajač Kupa južne regije za sezonu 1997 / 98. Stoje s lijeva na desno: Dragan Stojanović, Velibor Jakovljević, Dejan Raspopović, Kurtović, Mladen Ratković, Jokanović, Nikola Vuković, Petar Vuković, Baošić. čuče: Dacić, Ašanin, Vujović, Risto Mihaljević, Aleksandar Vujačić, Aleksandar Petrović, Nasko Bajramović, Mišković, Vukčević.

 

 (U toku je prikupljanje materijala za monografiju 100 godina fudbala u Baru, svi zainteresovani mogu svoje slike, biografije, zanimljivosti - dostaviti autoru ovih redova ili poslati na mejl: macko@t-com.me)

 

Komentari
Fudbaler
Fudbaler: Odlično!
24.09.2018 13:29
Drndoje
Drndoje: Tad je na dresovima bila iskljucivo cirilica. Lijepa vremena, prije okupacije
24.09.2018 14:21
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar