Ћирилица Latinica
20.09.2017.
Туризам
Репортаже

Пар из Сутомора на „мосту љубави“

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Мало ко није чуо за мост љубави у Врњачкој Бањи. Заљубљени парови овдје закључавају своју љубав катанцем, након чега кључ бацају у ријеку, у увјерењу да тиме „печатирају“ вјерност и слогу. Није једини у популарној бањи, али јесте најпознатији, управо из поменутог разлога. Од осталих сличних грађевина издваја га легенда о учитељици Нади и српском официру Рељи која каже да су се прије почетка Првог свјетског рата завољели. Била је то, прича се, велика љубав двоје младих, о којој се надалеко говорило. Но, са доласком рата Реља бива принуђен на одлазак у Грчку, као официр краљевске војске одлази тамо на ратиште. Одлази од своје верне Наде и заљубљује се лијепу Гркињу, одлучује да остави Наду и раскида заруке с њом. Наду је то сломило, венула је из дана у дан, надала се повратку свог вољеног, али од њега није било ни трага ни гласа, и преминула је од туге. Управо је мост с почетка наше приче некад био омиљено састајалиште учитељице Наде и официра Реље. На том мјесту су их виђали и дивили се њиховој љубави, док данас на том мосту заљубљени парови са жељом да сачувају своју љубав на катанцу исписују своја имена, закључавају катанац за ограду моста и кључ бацају у ријеку у нади да ће њихова љубав вјечно трајати. 

За ту причу чули су Ивана и Дарко из Сутомора који су овдје стигли да своју љубав притврде. Овај заљубљени црногорски пар који се у Сутомору упознао на, како кажу, посве необичан начин, имао је и додатни ритуал кад је у питању „катанчење“ љубави. Будућа млада је, вели, један од кључева задржала код себе, и од њега се не одваја ни док спава. Чак ни док се купа, каже. Како ствари не би препуштала случају, урадила је још једну ствар, али, истиче она, ако би испричала тај детаљ, вјерује да би могла да науди вези с момком кога жели поред себе „док буде дисала“. 

У Врњачкој Бањи нам причају да је након нових ратова на простору бивше Југославије, а тиме и и нових страдања, легенда о мосту љубави некако била потписнута у заборав. Обновила ју је, међутим, на само њој својствен начин, највећа српска пјесникиња Десанка Максимовић након што су јој је испричали овдашњи мјештани. Наиме, инспирисана тужном причом покојна књижевница написала је једну од својих најљепших љубавних пјесама - „Молитва за љубав“, чиме је легенду сачувала од заборава. Десанака својом пјесмом која ће вјечно жијвети, а заљубљени парови закључавањем катанца на мосту, чувају успомену на Наду и Рељу, и једну велику љубав која се нажалост неславно завршила, али је свакако вриједна помена. 

Без дилеме, мост љубави јесте један од симбола Врњачке Бање. Свакодневно га посјећују све генерације. Заљубљени како би се „закључали“ на њему, они малостарији због симпатија према том чину младих и сјећања на прошле дане. Од продаваца катанаца се може чути како и парови у поодмаклијим годинама купују катанце, док дјеца пак долазе из радозналости да разгледају имена исписана на катанцима. Многи међу њима ће, кад стасају исписати и своја имена овдје. Од катанца којих има на десетине хиљада ограда се не види, мост је немогуће промашити, а да чар буде потпуна катанци на одсјају сунца добијају златну боју. Овдје се ништа не препушта случају. У оближњим радњама или код продаваца крај моста, катанци се могу купити у различитим величинама и бојама заједно са кључем. Дакако, љубазни продавци радо позајмљују фломастер онима који овдје исписују имена. Најчешће се продају катанци са три кључа, од којих се један баца у ријеку а преостала два задржавају заљубљени парови. 

Многи мост љубави пореде са фонтаном у Риму у којој се бацају новчићи ради остварења жеље. Како кажу у комуналном предузећу у Врњачкој Бањи, због тежине гроздови катанаца отпадају, па их запослени у тој служби редовно односе у магацин. Ти катанци ће бити претопљени у скулптуру која ће бити још једно од обиљежја Врњачке Бање и још један од симбола љубави. Заиста, ријеч је о мјесту које „кључа“ од позитивних вибрација. Готово да се могу доживјети љубавне приче Наде и Реље, ослушнути пјесма ”Молитва за љубав” Десанке Максимовић, али и схватити оправданост доласка двоје младих из Сутомора зарад „закључавања“ љубави. 

 

Такмичење на Дан заљубљених

 

Мост који се налази у центру града, представља и својеврсну туристичку атракцију. Већ дужи низ година, на Дан заљубљених одржава се такмичење „Пољуби ме“ на самом мосту, и то у категоријама - најдужи пољубац, најстарији пар и најатрактивнији пар. Екипа „Дана“ позвана је од стране организатора да ове године испрати тај догађај... 

Чувенији од познатих мостова у Паризу

 

Мост љубави у Врњачкој Бањи, на чијој огради заљубљени годинама остављају катанце да би “закључали” и “сачували” своју љубав, има дужу традицију од свих паришких мостова који су много чувенији, објавио је недавно амерички “ Неw Yорк Тимес”. 

У тексту тог листа под насловом “Звекет љубави на мостовима у Паризу” наводи се да су паришки мостови познати у цијелом свијету, али да је Врњачка Бања претеча свих њих, јер је први катанац на тамошњем мосту стављен још прије 100 година и значио је залог љубави српског војника, који је кренуо на фронт, својој изабраници.

Коментари
Ja
Ja: Bravo
16.12.2017 18:36
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar