Ћирилица Latinica
01.05.2024.
Култура

Велике ствари имају мале почетке

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У предивној Вили "Медитеран" у Заграђу, Сутомору, одржан је Први умјетнички караван "Београд-Бар Лајковачком пругом", под организацијом Међународног удружења књижевних стваралаца и умјетника Неказано и Уметничког друштва Византија. Ова манифестација донијела је прилику за упознавање чланова и пријатеља оба удружења, с надом у даљњу плодну сарадњу. Барским и Подгоричким умјетницима и пјесницима представили су се чланови умјетничког друштва Византија: сликарка Снежана Јовановић, калиграф Јасенка Станковић, калиграф Данка Ивановић и Милутин Ранковић, свештени дрворезбар-иконописац СПЦ, члан умјетничког друштва Византија и отворене академије уметничких заната Београд

Домаћинима је представљено да се сви ови аутори баве и иконописом, али овај пут Јасенка и Данка су се представили калиграфијом, коју усавршавају при академији за рестаурацију СПЦ при Богословском факултету. Оне су две од пет аутора које у калиграфији раде књигу здравица Милутина Ранковића, која ће бити представљена у Паризу, а у њој је и здравица Бару, настала на фестивалу "Пјесник - светионик".

Снежана Јовановић је самоука сликарка која је у оквиру друштва и са групом "Милутин и пријатељи" више пута излагала у Београду и Паризу. Овог пута пред присутнима је сликала портрет Црногорца којем је дала име "Брко".

Милутин Ранковић, носилац јубиларне 60. Вукове награде, поздравио је скуп својим здравицама и прочитао своју "Здравицу Бару", која је настала прошлог љета у Бару на ВИ Међународном фестивалу љубавне поезије "Пјесник – Светионик".

Здравица је урађена на пергаменту у великом формату, а рукописале су је калиграфкиње Византије. Ранковић ју је предао на поклон Лабуду Н. Лончару, предсједнику Међународног удружења књижевних стваралаца и умјетника Неказано.

Лончар се захвалио на поклону и у име Неказано свим присутним пјесницима и умјетницима уручио захвалнице за допринос и рад удружења на промоцији културе и културног стваралаштва.

Посебно се захвалио власнику "Виле Медитеран", господину Перу Селићу, и њему прво уручио захвалницу. Захвалнице су такођер уручене умјетницама Византије: Гордани Сарић, Гордани Срећковић, Снежани Радуловић, Аники Вулетић, Ани Иванчевић, те пјесницима Василију Јанковићу и Николи Мрдаку. Захвалницу је добио и професор Младен Улићевић, пријатељ удружења који ради на својој првој књизи.

Након тога, пјесникиње и пјесници су читали своје двије пјесме, док је пјесникиња Гордана Сарић атмосферу додатно уљепшала изводећи једну од пјесама Едит Пјаф на француском језику.

Након срдачног програма, љубазни домаћин је своје госте почастио домаћим специјалитетима. Другог дана посјете, гости су имали прилику упознати се са Саборним храмом Светог Јована Владимира, локацијама Културног центра Бар, Галеријом и Дворцем краља Николе, иако оне нажалост нису биле отворене због празника и рестаурације.

У друштву својих домаћина, гости су обишли градску плажу, Марину Бар и обавезно Црвени светионик, мјесто одакле сваке године почиње Међународни фестивал љубавне поезије "Пјесник – Светионик", те су позвани да и ове године буду гости Неказано. Након тога, освјежили су се у неколико ресторана, уживајући у лијепом дану.

По договору, ови сусрети ће постати традиционални.

"Ово је само почетак једне дивне сарадње, одавно осмишљене. Нажалост, због празника и заузетости других умјетника већ раније преузетим обавезама, одазив није био онакав какав смо очекивали, али важно је да смо започели. Ипак, 'Велике ствари имају мале почетке!'", ријечи су Лабуда Н. Лончара, једног од организатора ових сусрета.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar