Ћирилица Latinica
06.04.2024.
Култура

Неказано промовисало књигу „Моје друго ја“ Енесе Сукић

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Међународно удружење књижевних стваралаца и умјетника Неказано, у сарадњи са Средњом економско-угоститељском школом, одржало је промоцију књиге „Моје друго ја“ – Енесе Сукић у поменутој школи.

Поздрављајући госте, Лабуд Н. Лончар, предсједник удружења Неказано, захвалио се Средњој економско-угоститељској школи (СЕУШ) на помоћи при организацији вечери, истичући чињеницу да је ауторка Енеса Сукић бивша ученица те школе. Посебно је нагласио врло плодну сарадњу и пријатељске односе Неказана са СЕУШ-ом. Напоменуо је да до те сарадње не би дошло да није било наставнице Валентине Лекић и других наставника који су повезали Неказано са својим талентованим ученицима и ученицама, што је резултирало штампањем двије књиге ученика, Енесе Сукић и Александре Ђуровић, једног часописа и неколико заједничких књижевних дружења. Неказано је такође објавило специјални број часописа за књижевност и умјетност, Неказано бр.8, у којем су били радови ученика и наставница те школе, а штампање тог часописа финансирао је канадски хаиђин и светски путник Мајкл Дадли, који је захваљујући Лончару био гост књижевног сусрета са ученицима школе.

У наставку вечери, Лончар је у улози модератора водио разговор, с главном звијездом вечери - Енесом Сукић, која је веома живописно приповиједала о свом умјетничком животу, о томе како је дошла на идеју да објави књигу, истичући улогу својих наставница Валентине Лекић и Мирјане Савићевић. Говорећи о свом умјетничком путу, изјавила је да је то уствари њен живот и да је себи још као мала поставила циљ да постане умјетница. Енеса, поред писања и глуме, пише пјесме, црта, програмира... једном ријечју, свестрани умјетник!

   О њеној књизи и раду своје мишљење дао је и барски глумац Драгиша Симовић, који је ове вечери био спријечен да присуствује, из здравствених разлога. Па је пјесникиња Санела Рамадамовић Софтић у његово име прочитала приказ, у којем каже: "Бавећи се позориштем више од пола вијека, исчитао сам много драмских текстова и сценарија и упознао сам доста драмских писаца чији су рукописи завршавали у фијокама и никада нијесу објављени. Енеса се храбро одлучила да свој првјенац 'Моје друго ја' објави и понуди читаоцима, у чему јој је свесрдно помогло Међународно удружење књижевних стваралаца и умјетника Неказано. На неки начин сам пратио стваралачко одрастање ове младе списатељице и знам за њену жељу да упише Факултет драмских умјетности и увјерен сам да ће у томе успјети. Као што сам увјерен да ће се њени текстови изводити у позориштима."

  Пјесник Младен Бабовић, предсједник скупштине удружења Неказано, прочитао је присутнима рецензију ове књиге коју је написао пјесник Горан Радичевић, потпредсједник удружења Неказано. Радичевић је истакао: "Кад сам добио књигу на читање, био сам забринут да је ауторка загризла превелики колач с обзиром на њене године, јер користи форму која је намијењена сценском приказивању. Нимало лако за писање, а истовремено и једна од најстаријих форми књижевног изражавања. Није лако кроз дијалоге остварити природан ток догађаја. Но, она је то остварила маниром искусног писца, али и драматурга. Кроз седам сцена ове једночинке ненаметљиво нас води према крају приче о злочину без злочина и, наравно, без казне. Кроз страховања, љубавну причу у позадини, доводи нас до финиша који није прави крај, већ само свршетак првог чина. Надамо се да ће ова драма кроз неколико година доживјети и писање другог, а можда и више чинова. У тој нади нам остаје само да је читамо и уживамо у првенцу млађане Енесе Сукић."

Мирјана Савићевић, професорица, говорила је о Сукићки и њеној посвећености свему чиме се бави. Сликарка, пјесникиња, глумица, новинарка, водитељица. "Све је то била Енеса и ми се поносимо њом. Радује ме чињеница што смо на вријеме препознали њен таленат и што нам је она помагала у припреми и извођењу многих програма наше школе. Желим јој да настави са својим радом истом снагом као што је то радила до сада."

Посебну чар ове вечери дали су на мало необичан начин Адис Каламперовић, Андреа Караникић и Сања Караникић, пријатељи младе ауторке, и сама ауторка, глумећи дијелове из Енесине књиге, што је наишло на бурно реаговање публике. Потом су Адис, Андреа и Сања говорили публици своје мишљење о својој пријатељици, нимало је не штедећи, а у питању су биле само ријечи хвале.

 На крају вечери, Лончар се у име удружења Неказано захвалио гостима на посјети, СЕУШ-у на сарадњи, а младој ауторици пожелио да ускоро објави књигу поезије јер је одлична пјесникиња. Онда је услиједило потписивање књига и традиционално заједничко фотографисање.

 

Коментари
beranac
beranac: Mladen Babović je sad SRBIN, aj sa srećom, proradila đedova krv. bio je zakleti milogorac do skoro.
16.04.2024 20:07
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar